Mars & Venus

Ida (Pia Tjelta) og Mathias (Thorbjørn Harr) er et ungt og moderne ektepar med gode jobber, liten leilighet, stor tidsklemme og to små barn. I tillegg er de omgitt av gode, om enn litt sosete venner og trofast familie. Alt ligger pent til rette for det perfekte livet, men livet har en sterk tendens til å skrense ut til siden når man minst venter det.

Båt med forviklinger.
Båt med forviklinger.

Når Mathias finner den perfekte seilbåten og prøver å overtale Ida til at de skal kjøpe den for å øke familiesamværet, er Ida uenig. Hun vil heller dyrke den romantiske tosomheten i Barcelona en helg mens venninnen passer barna. Siden det finnes en del andre svarte hull på Mars og Venus’ himmel, problemer som bare har blitt skjøvet unna, blir uenigheten om båten opptakten til en stor konflikt som til slutt truer med å splitte ekteskapet.

Alle gjør sitt beste

Regissør Eva F. Dahr og manusforfatter Andreas Markusson gir et så sympatisk og tidsriktig bilde av den moderne skandinaviske familien og nåtidige kjønnsroller, at filmen vil kunne brukes som epokemimring for fremtidens samlivseksperter. Her vises den moderne Mars og Venus i både glede og sorg, og mange vil kjenne seg igjen i tidsjaget og situasjonene. Historien er lett og grei og har sin helt egen rytme og dynamikk, som unngår å bli for forutsigbar og langdryg, og som blander humor og drama på en sjeldent lett og leken måte.

Ida og Mathias er rollefigurer med hver sin sterke personlighet og feil og mangler, og de tolkes med varm entusiasme og mye realisme av Tjelta og Harr. Man kan ikke annet enn å både føle med og le av Ida og Mathias når de roper sinte og fortvilte til hverandre ”Jeg gjør så godt jeg kan!" - "Det gjør vel for faen jeg og!". Pia Tjelta viser til gagns hvorfor hun er en av Norges mest karismatiske og sjarmerende unge skuespillere akkurat nå.

Jon Øigaarden får i pose og sekk.
Jon Øigaarden får i pose og sekk.

Morsomme bifigurer med høy gjenkjennelsesfaktor suppleres smidig og ironisk av Anders Baasmo Christiansen, Henriette Steenstrup og Nils Jørgen Kaalstad.

Teknisk bra

Kameraføringen er realistisk og diskret, med rene og klare farger og sommervarm gjengivelse av vakker norsk forstad og natur. Bare litt hakkete klipping, spesielt i første tredjedel av filmen, forstyrrer illusjonen av myk realisme.

Produsentene har også innhentet rettighetene til en mengde kjente og halvkjente poplåter, som spinnes ut som illustrasjon til spesifikke scener. Det manipulerer hjertestrengene på akkurat den måten det er ment å gjøre, men gir også filmen et anstrøk av platthet.

Det er lite teknisk å utsette, verken på manus, skuespillere, kameraføring, rekvisitter, moteriktige kostymer eller musikk. Alt passer bra inn i presentasjonen av en moderne, tidvis humoristisk og ganske så realistisk kjærlighetskomedie. Her finnes ikke særlig mye dybde eller filosofering, selv om det snakkes litt samlivspsykologi, men filmen gir seg heller ikke ut for å levere slike varer. Og det er helt greit, så slipper vi å bli flaue og lar oss i stedet underholde.

Konklusjon

Mars & Venus er noe så sjeldent som en norsk romantisk komedie for voksne, og klarer seg utmerket i den sjangeren. Det er en film med mye humor, pågangsmot, entusiastiske skuespillere og situasjoner og dialoger som svært mange vil kjenne seg igjen i. Det er vanskelig å ikke la seg sjarmere av en så varm og vennlig film, men den blir for lett og grei til å etterlate seg varige inntrykk.

Se trailer til filmen her.

Mars & Venus

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen