Markedet ikke klar for 64-bit

Dersom Pat Gelsningers uttalelser stemmer med Intels virkelige lanseringer, er det nok kanskje en liten grunn for AMD å juble. Ifølge Gelsninger betyr dette at Athlon 64 vil være eneste desktop-CPU på x86-plattformen som kjører 64-bit i lang tid fremover - kanskje helt til 2007.

AMD påstår på sin side at det er et meget utpreget krav for 64-bit, også på desktop, og refererer blant annet til videoredigering. Det blir utviklet egne versjoner av forskjellige operativsystemer, spesielt for AMD64-plattformen, noe som burde bevise at markedet absolutt har interesse for 64-bits prosessering også på desktop (eks: Microsoft Windows, Linux, FreeBSD).

Det har vært en del spekulasjon tidligere i år hvorvidt Intel ville komme med en konkurrent til AMD Opteron og Athlon 64. Ryktene sa derfor at Intel også ville lage en såkalt hybrid-prosessor, som kunne kjøre både 32- og 64-bits. Det hører med til ryktene at Microsoft skal ha avslått å støtte to forskjellige hybrid-prosessorer, og at Intel derfor skal ha droppet saken.

Intels fokus virker derfor å være på separate 32- og 64-bits systemer. Med den siste Itanium 2 lanseringen har prosessorgiganten også gjort et forsøk på å bringe 64-bits systemer ned på et lavere prisnivå (Ca. 800 amerikanske dollar). Denne var hovedsaklig rettet mot utviklere som ikke trenger allverden CPU for å utvikle software på 64-bits plattform.

Det skal nevnes at Gelsninger også nevnte Prescott i sine uttalelser mente 100W ikke var for høyt effektforbruk i en desktop-prosessor.

 

(Kilder: eWeek, The Register)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen