Mark er egentlig helt lam – her går han selv
Teknofil
(Bilde: UCLA)

Mark er egentlig helt lam – her går han selv

En robotdrakt hjelper til, men det er hans egne muskler som beveger seg.

Mark Pollock er en nordirsk eventyrer, idrettsutøver og foredragsholder, som i 2009 ble den første blinde mannen som nådde sydpolen. For fire år siden ble han lam etter en ulykke, men nå kan han «gå» igjen.

Forskere ved amerikanske UCLA har brukt elektroder plassert på ryggen til å simulere ryggraden. Elektrodene er festet på huden, og det er altså ikke snakk om noe kirurgisk inngrep, og de elektriske signalene er heller ikke smertefulle.

Muskelbevegelsene er ikke sterke nok til at Pollock faktisk kan gå på egenhånd, men kombinert med en robotdrakt har han nå tatt «tusenvis av skritt» i løp av en intensiv treningsperiode.

Ta en titt på videoen under:

Har store helsegevinster

Ikke bare kan dette teoretisk hjelpe ham å gå igjen, men det har allerede en helsemessig gevinst for både musklene i beinet og blodomløpet hans, skriver forskerne ved UCLA.

Professor V. Reggie Edgerton er overbevist om at det teamet hans har gjort, vil få store konsekvenser for mennesker verden over:

Mark Pollock og treneren hans.
Mark Pollock og treneren hans. Foto: Mark Pollock

– Det vil bli vanskelig å få helt lamme mennesker til å kunne gå fullstendig uavhengig, men selv om de ikke oppnår det, vil det faktum at de kan assistere seg selv når de går kunne forbedre helsen og livskvaliteten deres betraktelig.

Forskerne er overrasket over hvor kort tid pasientene trenger for å kunne bevege beina sine igjen. Etter noen ukers trening uten stimulering, tok det bare fem dager med stimulering av ryggraden før han klarte å bevege beina.

Kan hjelpe svært mange

Tidligere i sommer gjennomførte samme team et annet eksperiment med ni lamme mennesker. Det gikk over betydelig lenger tid, men også her var resultatet oppløftende. Alle pasientene klarte etter hvert å bevege beina sine.

Den yngste av disse pasientene var 19 år, mens den eldste var 56. Alle hadde vært lamme i over to år.

Det er med andre ord ikke en metode som kun fungerer på et fåtall mennesker, mener Edgerton.

– Disse resultatene gir oss mer bevis på at skade i ryggraden ikke lenger behøver å bety at man dømmes til et liv som lam, og viser at vi trenger mer forskning på området, konkluderer han.

Robotdrakten Pollock bruker er stor, tung og plasskrevende
Men det finnes allerede myke robotdrakter »

(Kilde: UCLA via Codexify)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen