Marie Antoinette

Filmen er Oscarvinner Sofia Coppolas tredje langfilm, og er filmet i Versailles. Vi møter Dunst ("The Virgin Suicides", "Spiderman") i rollen som Marie Antoinette, som er erkegrevinne av Østerrike og som sekstenåring blir giftet bort til Frankrikes kronearving for å sikre landenes vennskap. Dauphinen av Frankrike (Schwartzman) er et år eldre, og er en klønete, ung gutt, som er mer opptatt av jakt og hans noe eiendommelige hobby, å lage nøkler, enn sin vakre kone.

Alternativ tekst mangler
Marie Antoinettes bedagelige liv i Versailles.

Den unge Marie må omstille seg til en helt annen tilværelse enn hun er vant med når hun kommer til Versailles. Hun får ikke strekke seg etter noe, eller kle på seg selv, for den salgs gjør ikke en fremtidig dronning av Frankrike. Til morens store bekymring blir ikke unge Marie gravid, og sikrer ikke Frankrike deres neste monark. Det hele bunner rett og slett ut i det unge parets uvitenhet om hvordan et barn skal lages.

Kjedsomhet og utskeielser

Det formelle og kjedelige livet ved hoffet, og mannens mangel på interesse for henne, kjeder den unge Antoinette. Hun finner sin trøst i sine hoffdamer, og bruker tiden sin på å spise kaker, drikke champagne, gamble og kjøpe klær av parisiske skreddere som kommer til Versailles. Hun får smaken på det gode liv og og opplever en stor popularitet ved hoffet og blant folket, men har et pengeforbruk som ikke kjenner grenser.

Når hun er tjue, dør hennes svigerfar Louis XV (Rip Torn) og de unge paret blir eneherskere av Frankrike. Hun fortsetter sitt utsvevende liv, og spiller bort mye penger og drikker mye. Dronningen blir etterhvert gravid, føder en datter, og oppdrar henne på landstedet hennes mann skjenker henne. Der slipper hun unna hoffets plikter og kan leve et problemfritt liv. Her forfører hun også en ung svensk greve i Jamie Dornans skikkelse.

Se større versjon og flere bilder
Marie Antoinette hadde neppe vært like storslagen i sort/hvitt.

Louis XVI får av sine rådgivere råd om å støtte den amerikanske revolusjonen mot deres felles erkefiende England, noe som ender opp med å koste mye mer penger enn forventet. Og det er det franske folk som må lide for underskuddet. Folket skylder på sin side det hele på dronningens utsvevende pengebruk og hennes popularitet forsvinner. Den franske revolusjon er snart et faktum.

Fargesprakende film

Sofia Coppola gir oss en fargesprakende film i overveldende omgivelser i Versailles. Kostymer er i alle regnbuens farger, og kaker og mat er oppstilt på de mest utrolige måter. Regissøren portretterer det luksuriøse og overfladiske livet i Versailles på en troverdig måte. Dunst og Schwartzman spiller godt som naive regenter som ikke vet noe om ett annet liv utenfor hoffet.

Musikken til filmen passer også veldig godt, selv om Coppola har valgt å bruke populærmusikk i stedet for klassiske stykker fra 1700-tallet. På lydsporet finner vi flotte new wave- og postpunk-sanger fra band som New Order og The Cure i tillegg til nye sanger fra blant annet Aphex Twin og The Radio Dept.

Konklusjon

Marie Antoinette er en flott og fargerik film som absolutt bør sees, men den får minus for å til tider fremstille karakterene for naive, og samtidig befrir dem for alt ansvar med sitater som ”God help us, we are to young to reign”. I tillegg er det litt rart at skuespillerne snakker engelsk, og ikke fransk, i tillegg til at filmen slutter når paret forlater Versailles i 1789, ikke når hovedpersonen dør i 1793.

Se trailer til filmen her.

Marie Antoinette

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen