Anmeldelse

Mari Boine – It Ain't Necessarily Evil - Mari Boine Remixed Vol II

Mari Boine kan på mange måter sies å være Norges svar på Björk. Begge har en fremragende vokal og bringer tilsynelatende motstridende elementer og sjangre sammen. Jazz, rock og elektronisk musikk blandet med tradisjonell folkemusikk og vokal preger begge artistenes arbeid i forskjellig grad (for musikken deres er ganske forskjellig, når sant skal sies). En annen slående likhet mellom de sterke kvinnene er deres omfavnelse av remixer. Björk ga ut remixalbumet "Telegram" i 1996 og det har vært flere fantastiske remixer på senere singler og utgivelser. Mari Boine ga ut albumet "Remixed" i 2001 som solgte 30.000 eksemplarer. Nå er et nytt remixalbum på plass.

Vellykket fusjon

Mari Boine får hjelp av en rekke elektrokløppere.
Mari Boine får hjelp av en rekke elektrokløppere.

En rekke halvkjente elektroniske artister bidrar til forsøket på fusjon mellom Boines worldmusikk og elektronisk minimalisme, deriblant norske 120 Days og svenske The Knife (hvor det kvinnelige medlemmet Karin Dreijer Andersson er kjent som vokalisten på Röyksopps What Else Is There). Remixalbum er alltid spennende, ettersom originalmaterialet kan utforskes i nye og spennende territorier. Eksempler på slike glimrende remixer er Plaids versjon av All Is Full of Love av Björk, samt Tujiko Norikos utgave av Don't Want Me Anymore av Foetus. Originalmaterialet brytes ned og bygges opp igjen til et resultat av himmelske proporsjoner. Blir vi servert noe slikt på dette albumet? Svaret er ikke enkelt, men det er i hvert fall ikke et rungende 'ja'.

Selv om ingen av remixene drar Boines materiale til et nytt, musikalsk nirvana, er det slettes ikke sagt at de verken er dårlige eller skuffende. Fusjonen er faktisk rimelig vellykket, da de følger Boines rolige stil på en smart måte. Artistene som er med på lasset blir alle preget av at de har en elektrominimalistisk stil over musikken sin, noe som skaper en slags tematisk helhet. Låtene kan ofte bli ganske lange, som den ti minutter lange It Ain't Necessarily Evil (Mungolian Jet Set), men de psykedeliske og suggerende elementene bidrar til den sjamanistiske tematikken og stemningen albumet besitter. Ganske så akseptabelt, med andre ord.

Lavmælt

Albumets lavmælte, tematiske styrke er også dets potensielt største svakhet. Mange av låtene blir for like og det var ikke rent sjelden undertegnede trodde at The Knife stod bak de fleste remixene. The Knifes spesielle stil virker ikke så spesiell allikevel når den går igjen blant nesten samtlige artister på dette albumet. Den særegne måten å bruke bass og trommer på er kul nok i seg selv, men når det er fordelt utover mange låter i strekk, da blir det litt for kjedelig.

De låtene som skiller seg ut fra den konstante dronen av samisk vokal og elektroniske beats, er blant annet åpningssporet Elle (Mungolian Jet Set Remix Version). Remixen benytter seg av strykere på en fremragende måte som trekker fram følelser bedre enn originalen. Det er interessant at originallåta er med som avslutning på albumet. Elle er ganske forskjellig fra de andre låtene, da den ikke har trommer og det elektroniske lydbildet, noe som gir en passende slutt. Gos Bat Munno Činat Leat (Syntax Erik) er en av låtene som benytter seg av stemningen på en ypperlig måte, og er albumets klart beste spor. Souivva (Mental Overdrive) er kort og godt det mest catchy og dansbare bidraget i gryta og bidrar til en liten oppvåkning etter en flere passive låter.

Mari Boine får hjelp av en rekke elektrokløppere.
Samiske hymner plassert i et elektrominimalistisk landskap gir et godt resultat.


Konklusjon

"It Ain't Necessarily Evil - Mari Boine Remixed Vol II" er et solid remixalbum som ved første øyekast kan virke litt kjedelig. Dog virker den repetitive og lavmælte stemningen som en slags samisk hymnesamling, og på en såpass naturlig måte at det ikke føles falskt eller pretensiøst. Tvert imot: Elektroniske rytmer og sjamanistisk sang går sammen som «hånd i hanske», eller som «buksa ja báidi», som det heter på samisk.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen