March Brown ? A Grand Day For March Brown

Det Oslobaserte firkløveret March Brown har latt seg oppkalle etter en av de mest tradisjonsrike fiskefluene, og med jegerinstinktet parat inviteres lytterne med på en opplevelsestur til lune stille viker, stillfarende elveos, klukkende bekker og mektige fossestryk – og jakten på den gode melodien.

Blank, feit og fin

March Browns debut er jevnt over solid og behagelig.
March Browns debut er jevnt over solid og behagelig.

Fiskestengene er for anledningen henvist til en krok i boden hvor de formodentlig henger med lut rygg, morkent snøre og en sur mine om snella, men musikalsk laks – blank, feit og fin – dras opp på land i monn og serveres endog med både urter, smør, poteter og couscoussalat. Ja, til og med en skvett sjysaus fra den foliestekte gladlaks ivaretas og supplerer et allerede smakfullt måltid. Med en slik lekkerbisken, nærmest sprellende i fanget, bryr vi vel oss ikke om at snøret røk, fluen hektet seg i buskaset og at fisken inneholder i overkant mye ben – det er tross alt en del av sjarmen. Og til syvende og sist er det resultatet som teller.

Solid, klassisk, ordinær

De glade musikanter entrer et festsmykket podium og vokalist/gitarist Ola Aanje formidler melodiske sommergleder i beste Kinks-stil, mens keyboardist Marius Westby Nilsen er til og fra med softrock-pakker og bassist Eivind Findsrud og trommeslager Leiv Ovesen taktfast geleider tonene i riktig retning. Ensemblet med artistisk erfaring fra bl.a. Cornflakes, Penthouse Playboys og Fire Fæle Fyrer, spiller med brusende britisk blod i årene og en californisk stekende sol i nakken. Det er den klassiske rock/pop-musikken det evidentlig svermes for, og March Brown forvalter arvesølvet på en solid måte.

Silver Drops er en blankpusset, sommerdoven og gitardrevet americana-vise som blinker om kapp med den innbydende fiskedammens solstrålespill. En perfekt åpning hvor March Brown tar imot lytterne med åpne armer og bedagelig stemning. With My Head To The Ground inneholder mer krutt: Rockegitarer emballeres i hammondorgel og svettende tempo, men makter allikevel å ivareta den muntre popmelodien. Det lukter litt Bob Hund, dressert sådan, Eagles og generell vennligsinnet amerikansk rock anno 1970. Pretty Face er søt som oversukret honning, en blanding av The Beatles og Ween på sitt mest pop-vennlige, simpelthen en liten godbit uten lumske bieffekter.

Musikalsk fluefiske slik March Brown bedriver er slett ingen dum sommeraktivitet.
Musikalsk fluefiske slik March Brown bedriver er slett ingen dum sommeraktivitet.

Som erter ut av en sekk triller durstemte toner i en humpete, men pyntelig rekke. Etter fem-seks låter forstår man ganske raskt at det er et harmløst repertoar som har gått i ring, en gylden sådan, som i tur og orden burde kunne etablere de unge herrer som kompetente melodimakere på den norske pop/rock-himmelen. Låtskriver og vokalist Aanje har en stemme med utstråling – av indre autoritet, ikke overveldende – båret av patos, vilje og en understrøm av ømhet. Den kler det musikalske bildet bandet maler utmerket, og vice versa.

Godt, men enkelt

Selv om laksens fortreffelighet ble påpekt, er det i grunn hverdagskost som serveres. Med andre ord ikke noe oppsiktsvekkende nytt eller noe man ikke har smakt tidligere. Enkelte låter oppleves kanskje som repeterende ”fyll”, men de er langt ifra noe makkverk. All To You fremstår kanskje som hovedretten – fordums pop/rock-magi som snappet fra sekstitallet, sammen med den slepne, kabaret-inspirerte Beauty Queen. Oppskriften er enkel, grei popmusikk rørt sammen med noen teskjeer countryrock og sommerlig syttitallsrock. Tilsett steelgitar, mandolin, munnspill og saloonpiano, og resultatet foreligger herved i et estetisk gulbrunt CD-hefte med etiketten ”March Brown”.

Konklusjon

En fisketur kan være en tålmodighetsprøve, og likeså med debuten ”A Grand Day For March Brown”. Enkelte låter sitter som et skudd – for å blåse støv av en klisjé – andre trenger mer tid for å synke helt til bunns og noen vaker bare hvileløst i vannskorpen, dog ikke med buken opp, heldigvis. Har du sansen for The Beatles, Uncle Tupelo, Kinks, Grand Drive eller Jim Stärk, kan dette solide og sommerfriske albumet være verdt en lytt. ”Gi meg to March Brown og en fyrstikkeske og jeg overlever den norske sommeren”, uttalte Fridtjof Nansen i sin tid. Kanskje han hadde rett?

March Brown A Grand Day for March Brown

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen