Briten bak iPhone slutter i Apple, men Jony Ive skal fortsatt designe for selskapet.
Briten bak iPhone slutter i Apple, men Jony Ive skal fortsatt designe for selskapet. (Foto: Marcus Dawes / marcusdawes.com, CC BY-SA 3.0)

Mannen bak iPhone-designet slutter i Apple

Jony Ive starter sitt eget designselskap.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I 27 år har Jony Ive vært designeren og fløyelsstemmen som med britiskklingende superlativer har forklart oss hvordan iPhoner og MacBooker har blitt til. Men nå settes det en slags sluttstrek for eventyret - Ive starter sitt eget selskap som skal hete LoveFrom.

Ive annonserte nyheten i et intervju med Financial Times.

Det gjenstår å se akkurat hvor stor forandringen blir for Ive og Apple, ettersom designeren har uttalt at han fortsatt vil jobbe med Apple og produktene deres fra sitt nye selskap.

Byttet stillinger

I 2015 fikk Ive tittelen «chief design officer» og gikk over til å jobbe mer med driftsdelen av design i Apple, før han gikk tilbake til å jobbe med selve designarbeidet i 2017.

Overgangen til selvstendig skal påbegynnes senere i år, og Apple er altså den første kunden Ive har annonsert.

Vil fortsatt jobbe med Apple

– Selv om jeg ikke vil være ansatt hos Apple kommer jeg fremdeles til å være svært involvert - forhåpentligvis i mange, mange år til, forklarte Ive til Financial Times.

Apple-sjef Tim Cook på sin side antyder også at forandringen kan bli mindre enn man kanskje kunne vente av en slik overgang:

– Vi får fortsette med det samme laget som vi har hatt i lang tid, og har gleden av å få jobbe videre med Jony, siteres Cook på av samme avis.

Tim Cook antyder i Financial Times at endringen kanskje ikke blir så stor for Apple og designen av kommende produkter. Her fra WWDC-konferansen tidligere i år. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Designeren bak iMac, iPod og iPhone

Ive var designeren bak den første iMacen - den fargerike tjukkasskjermen i plast med datamaskin innebygget - kjent både for sin uvanlige design, for å droppe disketten og for å være blant de tidligste maskinene som satset på USB-standarden.

Da iPod ble en kjempesuksess for selskapet var han tungt involvert, og også da iPhone ble lansert var det Ive som trakk i trådene. Han har jobbet med så godt som alle de viktigste Apple-produktene i rundt 25 år, og ble altså ansatt for 27 år siden.

Apple har enn så lenge ikke annonsert noen etterfølger for briten.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen