Nå øker sjansen for å finne liv på andre planeter
Teknofil
(Bilde: NASA/Wikipedia/montasje)

Nå øker sjansen for å finne liv på andre planeter

Mangemilliardær blar opp for tidenes romforskningsprogram.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Finnes det livsformer på andre planeter, dvergplaneter, måner, asteroider eller kometer i vårt solsystem? Kan det finnes mer intelligent liv i en galakse langt, langt borte? Det er det mange som forsøker å finne svaret på allerede i dag, og nå har romforskerne fått en pengegave som forhåpentligvis kan føre til store gjennombrudd, melder Wired.

Yuri Milner på scenen sammen med fysiker Stephen Hawking.
Yuri Milner på scenen sammen med fysiker Stephen Hawking. Foto: Breakthrough Initiatives

Den russiske mangemilliardæren Yuri Milner spytter nemlig inn 100 millioner dollar (823 millioner kroner) til et nytt forskningsprogram kalt Breakthrough Listen. Pengene sikrer astrofysikere, astronomer og andre romforskere tusenvis av arbeidstimer hvert år de neste 10 årene, ved flere av verdens fremste observatorier.

Det vil gi dem tilgang til de beste radioteleskopene vår klode har å by på. I tillegg vil midlene gå til å dekke utviklingen av ny maskinvare og programvare som vil gjøre det lettere å lete etter tegn til utenomjordisk liv.

Uvurderlig tid med teleskopene

Dette bildet er tatt med Hubble-teleskopet. Det er cirka 10 000 galakser på bildet, og de ligger 13,2 lysår borte.
Dette bildet er tatt med Hubble-teleskopet. Det er cirka 10 000 galakser på bildet, og de ligger 13,2 milliarder lysår borte. Foto: NASA, ESA, S. Beckwith, M. Stiavelli, A. Koekemoer (STScI), R. Thompson (University of Arizona), STScI HUDF Team

University of California Berkeley (for øvrig samme universitet som vår kronprins Haakon studerte statsvitenskap ved) har fått i oppgave å administrere det nye SETI-programmet. Ledelsen er ikke overraskende svært fornøyd med pengegaven fra den russiske milliardæren:

– Dette er omtrent fem ganger så mye penger som blir brukt på SETI akkurat nå. Noe av det vil bli brukt på å kjøpe egen tid med teleskoper som vi til nå har vært heldige å få en dag eller to ved i året, sier UC Berkeleys Dan Werthimer, en av de som skal lede det nye programmet, i en pressemelding.

Stephen Hawking var for øvrig også på scenen da russeren Milner annonserte nyheten. Hawking er imidlertid ikke blant de som skal lede akkurat dette programmet. Mangemilliardæren Yuri Milner er for øvrig en teoretisk fysiker selv, men har de senere årene tjent seg rik som investor, blant annet på Facebook-aksjer.

– Overgår mine villeste drømmer

Green Bank-teleskopet er det største teleskopet i verden.
Green Bank-teleskopet er det største teleskopet i verden. Foto: NRAO/AUI
Radioteleskopet ved Parkes Observatory.
Radioteleskopet ved Parkes Observatory. Foto: Wikipedia

Radioteleskopene det er snakk om å bruke er det 100 meter store Robert C. Byrd Green Bank Telescope i West Virginia i USA, og det 64 meter store Parkes Telescope i New South Wales i Australia. Der vil romforskerne bruke anslagsvis 20-25 prosent av tiden sin på å søke etter signaler fra utenomjordiske sivilisasjoner. I tillegg vil pengene dekke automatiske søk etter nye planeter fra Lick Observatory i San Jose i USA, hvor de skal søke etter optiske lasersignaler fra andre planeter.

Ifølge Werthimer fra UC Berkeley betyr dette at de vil kunne gjøre søk etter utenomjordisk liv rundt 50 ganger mer nøyaktig, og at de vil dekke 10 ganger så mye himmelrom. I tillegg hevder han at nye signalprosessorer skal kunne analysere fem ganger så mange radiobølger –  opptil 100 ganger raskere enn i dag. 

– Nøyaktigheten vi får med dedikert tid ved teleskopene, samt bedre mottakere, er helt avgjørende hvis vi skal se etter tegn etter sivilisasjoner, eksempelvis TV-signaler, som er fryktelig svake. Vårt søk kommer til å bli rundt 100 ganger bedre enn noe vi har gjort tidligere. Dette overgår mine villeste drømmer, sier Werthimer.

Forhåpentligvis kan dette bidra til å finne liv på andre planeter. Astronomi-professor George Macy fra UC Berkeley skal lede søket fra Lick Observatory, og han virker i det minste optimistisk:

– Av NASAs Kepler-ekspedisjon lærte vi at Melkeveien inneholder flere titalls milliarder planeter på størrelse med Jorden med lunkne temperaturer, og samtlige av disse kan inneholde livsformer, sier Macy i pressemeldingen.

Du får tilgang til dataene

En del av avtalen i Breakthrough Listen-programmet er at dataene etter hvert skal gjøres offentlig og tilgjengelig for alle. På UC Berkeley har de derfor satt opp en egen datalab, hvor de skal tilrettelegge alt sammen. De som jobber her får også midler til å utvikle ny programvare og maskinvare for å håndtere de enorme datamengdene som ventes.

Det kan på sikt bety at du du også får muligheten til å bli med i jakten på utenomjordisk liv fra din egen PC.

Sjefsforsker i NASA uttalte tidligere i år: 
– Vi vil finne spor av utenomjordisk liv innen 10 år »

(Kilder: Wiredpressemelding (UC Berkeley))

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen