Mange veier til Rom

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Ferdigstilling av HDR-bildet

 

Når tonemappingen er gjort, er man over i LDR-modus. Ideelt sett bør redigering i LDR-modus være unødvendig, men i praksis kan det nok ofte være aktuelt å gjøre finjustere bildet litt ved hjelp av noen av de mange verktøyene som man ikke hadde tilgang til da man var i HDR-modus.

Lag
Eksempel på post-HDR-justeringer ved hjelp av Photoshop-verktøy som Levels, Hue/Saturation og Photo Filter.

Et ganske vanlig problem er at LDR-bildet man har laget har for lite global og/eller lokal kontrast. Vel, det er i hvert fall bedre at bildet er for blast enn for hardt, og det er også bedre at det er for lyst enn for mørkt (så lenge ingen deler er overeksponert). Grunnen til dette er at det er lettere å gi et bilde mer kontrast, eller mørkne det, uten nevneverdig kvalitetstap, enn å gjøre det motsatte. Er en del av bildet gjort så mørk i forbindelse med for eksempel tonemappingen at detaljer er blitt borte, kan man neppe hente fram alle de detaljene igjen når man er over i LDR-modus.

Levels er et enkelt, men nyttig verktøy for å flikke litt på ferdige LDR-bilder. Ved å flytte punktene for svart og hvitt inn mot hoveddelen av histogrammet, kan man gi bildet mer "smell". Med slideren i midten kan man lysne eller mørkne hele bildet.

En annen nyttig justering involverer filteret Unsharp Mask (som ligger under Filter > Sharpen). Istedenfor å bruke det til skarping av bildet, slik man vanligvis gjør, bruker man det til å øke den lokale kontrasten (kontrasten mellom detaljer) i bildet. Man setter Radius til en høy verdi, for eksempel 50, og Amount til en relativt lav verdi, for eksempel 15. Threshold holdes på null. Resultatet blir et bilde med mer lokal kontrast.

Slik kan man fortsette. Men når det gjelder Photoshop-delen av denne guiden, er vi kommet til veis ende. På de neste sidene ser vi nærmere på Photomatix, et rent HDR-program som noen vil si representerer en sterk konkurrent til Photoshop når det gjelder HDR-behandling.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen