Manet-robot kan få evig liv

Teknofil Manet-robot kan svømme evig

Manet-robot kan få evig liv

Jobber under vann og drives av hydrogen.

Forskere i USA har skapt en undervannsrobot som etterlikner både utseendet og bevegelsene til en manet. Roboten får energi fra varmeproduserende reaksjoner på sin overflate, og best av alt: Den bruker hydrogen og oksygen som drivstoff.

Roboten er døpt Robojelly og kan i teorien leve evig ved å effektivt høste energi fra vannet den svømmer i.

– Såvidt vi vet er dette den første vellykkede strømforsyningen av en undervannsrobot som tar i bruk ekstern hydrogen som drivstoff, sier Yonas Tadesse, en av de ledende forskerne bak prosjektet.

Miljøvennlig robot

Robojelly har en overflate som setter i gang såkalte eksotermiske reaksjoner. Dette genererer varme som deretter blir overført til robotens kunstige muskler. Slik kan roboten endre form og bevege seg gjennom vannet.

Robojellys motorer etterlikner musklene på ekte maneter – og da spesielt glassmaneten. Musklene sørger for at "hodet" trekker seg sammen, slik at vann blir dyttet ut og roboten blir dyttet forover.

Avfallsstoffene til Robojelly er bare fordampet vann, og forskerne hevder at dette er ufarlig for miljøet.

Havforskning

Roboten har vært i utvikling siden 2009 og forskerne håper at den vil bane vei for ubemannet overvåkning under vann i fremtiden. En slik miljøvennlig robot kan patruljere og overvåke havet, hjelpe til i videre forskning av havlivet og så videre.

Forskerne skal nå forsøke å gjøre Robojellys ulike bestanddeler uavhengige, slik at de kan kontrolleres individuelt. Dette gjør det mulig å kontrollere bevegelsene og dermed hvilken retning roboten svømmer i.

Se den fascinerende roboten i aksjon på YouTube:


(Kilder: Institute of Physics, Virginia Tech)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen