Kanskje får vi en base på Månen om 15-17 år? (Illustrasjonsbilde).
Teknofil
Kanskje får vi en base på Månen om 15-17 år? (Illustrasjonsbilde). (Bilde: ESA/Foster + Partners)

Månebase kan bli NASAs neste milepæl

Det ambisiøse prosjektet kan bli til virkelighet.

Denne uken var det 46 år siden Neil Armstrong og Buzz Aldrin fra Apollo 11-fartøyet ble de første menneskene til å gå på Månen. Den foreløpig siste personen som har satt sine spor der er imidlertid Eugene Cernan, som reiste med Apollo 18 i 1972.

Nå vil NASA på ny sende astronauter til Månen, skriver The Verge. Og kanskje vil de til og med bygge en permanent månebase der oppe.

Kan bli en permanent base på Månen

Slike prosjekter koster naturligvis mye penger. I en ny studie fra NextGen Space LLC, som er delvis finansiert av NASA, kommer det imidlertid frem at kostnadene ikke nødvendigvis bli like høye som først antatt. 

Ekspertene som har utarbeidet rapporten konkluderer nemlig med at dagens NASA-budsjett kan sørge for å sette en ny person på Månen allerede om fem år. Og en permanent månebase kan dessuten stå klar om 10-12 år senere, altså i 2030-årene.

For å få det til, er imidlertid NASA nødt til å flytte litt pengene de har budsjettert med nå. Nøkkelen er nemlig å bruke private romfartsselskaper som Space X, Orbital ATK og United Launch Allience, blant annet til å frakte forsyninger og mannskap til den foreslåtte basen. NASA bruker dem allerede i dag for å sende forsyninger til Den internasjonale romstasjonen (ISS).

Neste stopp: Mars?

En base på Mars kan bli neste steg.
En base på Mars kan bli neste steg. Foto: Mars One

En permanent månebase kan vise seg å bli svært viktig for å klare å sette mennesker på Mars også. En slik base kan nemlig åpne for gruvedrift. Hydrogen utvunnet fra overflaten skal kunne omdannes og brukes som drivstoff, ifølge forskerne. Drivstoffet skal dermed kunne fylles på vei til Mars, enten på Månen eller på en slags påfyllingsstasjon som kan ligge i bane rundt Månen.

Deres tanke er at de private romselskapene har interesse av å stå for selve gruvedriften, og at de igjen kan tjene penger på å selge drivstoff videre til NASA.

Privatisering virker egentlig helt sentralt for å kunne gjennomføre disse planene. Det betyr nemlig at NASA ikke trenger å bruke mer penger enn det de allerede har til rådighet i dag. I rapporten er kostnadene for å etablere en månebase

Trenger støtte fra ny president

Her ser du astronaut Buzz Aldrin på Månen (Apollo 11).
Her ser du astronaut Buzz Aldrin på Månen (Apollo 11). Foto: NASA

Studien har blitt gjennomgått av 21 personer med tilknytning til NASA, deriblant fire astronauter og tidligere medlemmer av NASA-administrasjonen. En av dem, Tom Moser, ledet i sin tid satsingen på Den internasjonale romstasjonen (ISS), og fikk den gang godkjent dette ambisiøse prosjektet. Romstasjonen er fortsatt i drift.

Moser tror planene i den nye studien er fullt gjennomførbare, men advarer at USAs neste president også må stille seg bak prosjektet. Deretter tror han myndighetene må overbevise innbyggerne om at det er verdt å ta en sjanse på et slikt prosjekt igjen.

Charles Miller fra NextGen Space LLT, som har ledet studien, istemmer at enten Kongressen eller den nye presidenten må ha et klart ønske om å utvide romfartssatsingen for at det skal være noen vits. Han sier at dersom de er «fornøyde» med dagens situasjon, er det bare å glemme det. Her trengs det altså handling. Men Miller tror og håper samtidig at deres nye studie kan inspirere de som skal ta avgjørelsen.

Hele studien finner du her

Er det duket for et nytt romkappløp?
Russland planlegger sin første månelanding »

(Kilder: The VergeNextGen Space LLC)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen