(Bilde: digital cat / Flickr, Larry Ewing, Simon Budig, Anja Gerwinski)

– Man sparer ikke millioner på å gå over til Linux

HP og Microsoft er kritiske til påstander fra myndighetene i München.

I fjor la myndighetene i München fram en rapport som hevdet at byen sparte millioner ved å gå over til det frie operativsystemet Linux.

Nå påstår HP og Microsoft at dette er feil. Selskapene mener at rapporten er full av regnefeil og at den er svært selektiv overfor det den regner med eller ikke.

Skal ha spart millioner

Den offentlige forvaltningen i München kastet Windows på dør allerede i 2003 til fordel for Linux. Flere enn 10 000 datamaskiner ble utstyrt med det åpne operativsystemet, og enda flere fikk gratisrivalen til Microsoft Office – OpenOffice.

Ifølge rapporten sparte byen totalt 80 millioner kroner på omveltningen, med utgifter på bare 2 millioner i løpet av perioden. Dette har gått med til flytting over til den nye plattformen, samt kursing og personale.

Store omkostninger

I den tyske nettavisen Focus Online slår HP og Microsoft tilbake og mener at flyttingen over til Linux tvert imot har skapt en stor ekstraregning.

HP har regnet ut at driftskostnadene til Linux-maskinene har utgjort nesten en halv milliard kroner de siste åtte årene. Til sammenligning ville det bare ha kostet 127 millioner hvis München hadde holdt seg til Windows.

I dette regnestykket er ikke prisene for programvarelisenser regnet med. Det dreier seg kun om omkostninger knyttet til brukerstøtte, utdanning av brukere og flytting av applikasjoner.

HP mener videre at München ignorerer en flere viktige faktorer i rapporten, som for eksempel å sammenligne en nyere Windows-utgave med en nesten ti år gammel versjon av Linux.

Uenige

Konklusjonen til HP og Microsoft er dermed at den offentlige forvaltningen i München har betalt mer ved å skifte til Linux enn det ville ha kostet hvis den tyske byen hadde blitt værende på Windows.

Bystyret fastholder likevel at Linux-operasjonen har spart dem masse penger.

(Kilde: Focus Online)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen