(Bilde: Cary Norton)

Man kan lage kamera av det aller meste

Et egg, en bok og andre uvanlige gjenstander kan brukes som kamera

De fleste av kameramodellene vi skriver om her på Akam er laget av plast eller magnesium pluss en hel masse elektronikk. Det behøver det ikke være slik. Faktum er at man kan lage et kamera av nesten hva som helst, det som trenges er en enkel linse (og av og til ikke det engang) og et lystett objekt.

Det fins mange kreative fotografer som liker å tøye grensen for hva som kan brukes som kamera. Her er en liste over noen av de mer originale forsøkene.

Gruppen Peekfreak lagde kamera fra en gammel diskett.
Gruppen Peekfreak lagde kamera fra en gammel diskett.Foto: Peekfreak-Tumblr

1. Diskett

Disketten brukt til å lagre data i de tidlige datamaskinene er vel så utdatert som det er mulig å bli, men det betyr ikke at den svarte plastikkbiten er ubrukelig. Et prosjekt kalt «Peekfreak» med egen nett og Tumblr-side har satt seg som mål å bryte såkalte fotografiske regler, og gjorde det ved å lage den gamle disketten om til et kamera.

Mtallmekanismen som beskyttet flaten som ble brukt til å lagre data blir nå brukt som lukker ved at den blir skjøvet til siden slik at filmen blir eksponert. Kameraet, også kalt "The Black Eye Camera", brukes med vanlig 35mm film. Bildene du får er av heller tvilsom kvalitet, men det er nå litt av sjarmen med selvlagde kameraer.

Les også: Fotograferer med ølboks

2. En bok

En  bok solgt på nettsdedet Etsy kan brukes som et kamera.
En bok solgt på nettsdedet Etsy kan brukes som et kamera.Foto: Etsy

Dette bok-kameraet lå ute på salg på Etsy, en nettside som kan sammenlignes med Finn.no.

I følge selgeren fungerer kameraet omtrent som et vanlig pinhole-kamera med et lystett rom og lite hull på omslaget slik at filmen kan eksponeres. Forskjellen fra et pinhole-kamera er at dette kameraet har filmfremtrekk i form av to knotter.

Ønsker man å kjøpe dette bokkameraet kommer det fiks ferdig med bruksanvisning. Nå skal det nevnes det bare eksisterer ett slikt kamera for salg.

Skulle salget allerede ha skjedd er det ingen grunn til å fortvile; det finnes alltids et nettbrett eller lignende.

Les også: Guide: Lag ditt eget pinholeobjektiv

3. Et rom

Merkelige ting skjer når lys får strømme gjennom et ørlite hull inn i et mørkt rom. Teknikken heter Camera Obscura og kan best beskrives som et forenklet projeksjonsapparat. Camera Obscura har blitt brukt til diverse formål i mange hundre år og danner selve fundamentet for moderne fotografi.

Noen fotografer har spesialisert seg på Camera Obscura, og blant andre har cubansk-amerikanske Alberado Morell brukt denne teknikken i sine arbeider.

Framgangsmåten er svært enkel. Man trenger et relativt stort rom, helst med kun ett enkelt vindu, pluss litt teip og endel svart plast. Plasten brukes til å dekke over vinduet slik at rommet blir helt mørkt. Lag et lite hull i plasten over vinduet og observer hva som skjer.

Hvis alt fungerer vil landskapet på utsiden av vinduet bli avbildet på veggen i motsatt side av rommet.

Et eksempel på Camera Obscura tatt av fotografen Alberado Morell.
Et eksempel på Camera Obscura tatt av fotografen Alberado Morell.Foto: Image courtesy of Abelardo Morell and Edwynn Houk Gallery, New York, NY

Les også: Bygde sitt eget mellomformatkamera

4. Et egg

Å lage et kamera av et egg kan høres merkelig ut, men det lar seg gjøre forutsatt at du har tålmodighet til å fikle med tynne eggeskall og flytende fotokjemikalier.

Egg-kamera med objektiv.Innsiden  malt med flytende foto-kjemikalier.
Egg-kamera med objektiv.Innsiden malt med flytende foto-kjemikalier.Foto: Francesco Capponi

En mann med slik tålmodighet er italieneren Francesco Capponi. I prosjektet «The Pinhegg» har han brukt egg som kamera. Det spesielle er at kameraet også er selve filmen.

For å få til dette tar man et egg og borrer et hull for å fjerne plommen og eggehviten. Når det tomme eggeskallet er fullstendig tørt tar du det til et mørkt rom og maler innsiden med flytende fotografisk emulsjon.

Senere dekkes åpningen med et plate hvor objektivet sitter. Når du har kommet så langt kan eggeskallet brukes til fotografering. Etter eksponering må emulsjonen fremkalles. Dette gjøres ved at man fyller egget med fremkallervæskene og fiks.

Når alt er klart vil du kunne se se et negativ på innsiden av eggeskallet.

5. Lego

Du kan lage det meste med Lego, og kameraer er intet unntak. Legokameraer har faktisk blitt så populære at de kan kjøpes fra nettsiden Amazon og leketøybutikken Toys R Us for rundt 300 kr. Kun 3 megapiksler, innebygd blits og plass til 40 bilder - ikke noe kamera man tar med seg på ferie akkurat.

Storformatkamera  med filmholder.
Storformatkamera med filmholder.Foto: Cary Norton

Det finnes også fotografer som egenhendig konstruerer legokameraer helt fra bunnen av. Fotografen Cary Norton fra delstaten Alabama i USA lagde et et storformatkamera kalt Legotron Mark I av lego, og ble positivt overasket over resultatet.

– Det tok sin tid å bygge, men når alle bitene falt på plass var det vel verdt det, skriver Norton på hjemmesiden.

Les også: Den unge mannen og det gamle kameraet

6. Søppelcontainer

Dette prosjektet hadde sitt utspring i Tyskland. En gruppe renovasjonsarbeidere fant ut at de store søppelcontainerne fint kunne brukes som kamera. Dette brukte de i et prosjekt for å vise innbyggerne byen de jobbet med å holde ren hver dag. Fordelen var at containerne var lette å flytte på og lite iøynefallende.

Prosjektet som de valgte å kalle «Trashcam Project» har en egen Flickr-side. De fleste bildene ble tatt med lange eksponeringstider og har den klassiske pinhole-looken med kraftig vignettering og heller laber skarphet.

Les også: Bygget sitt eget storformatkamera i lego

7. Søppel

Hvis man kan lage et kamera ut av en søppelcontainer burde det la seg gjøre å ta bilder med generell søppel også. En fotograf fra det tidligere Tsjekkoslovakia, Miroslav Tichy, brukte ting han fant, som trådsneller og papirruller, for å konstruere et kamera.

Kameraet fungerte faktisk og Tichy skal ha fremkalt bildene i en bøtte ettersom han ikke hadde tilgang på mørkerom. Det har også blitt sagt at mange trodde Tichy bare lot som om han fotograferte ettersom kameraet så så latterlig ut.

Tichy tok tusenvis av bilder, fortrinnsvis av kvinner han møtte på gaten. Bildene er skjeve, uskarpe og dårlig kopiert. Man ser tydelig utstyrets begrensninger, men i Tichys øyne bidro det å gjøre bildene mer poetiske.

Kamera brukt av fotograrfen Miroslav Tichy. Tichy skal ha tatt flere tusen bilder med dette kameraet.
Kamera brukt av fotograrfen Miroslav Tichy. Tichy skal ha tatt flere tusen bilder med dette kameraet.Foto: Wikipedia

8. Flyhangar

Verdens største fotografi måler over 30 meter på lengden og nærmere 10 meter på høyden. Fo å lage et slikt enormt bilde tok 6 fotografer og 400 kunstnere en flyhangar i California beregnet for et F-14 jagerfly og gjorde det om til verdens største kamera.

Bøker har blitt publisert om forberedelsene og den enorme mengde ressurser som ble brukt for å gjøre bildet mulig. Det ferdige bildet ble stilt ut på Culver Arts Center nær Los Angeles i delstaten California og fikk en plass i Guiness Book of Records.

Denne listen viser at det utvilsomt er mange uvanlige kameraer i omløp. Konklusjonen ser ut til å være at så lenge en gjenstand er i stand til å å produsere et brukbart bilde er det få grenser for hva som kan brukes.

Les også: Hva med en blekkskriver av lego?

Verdens største fotografi på plass i en flyhangar. Bildet måler over 30 meter på lengden og 10 meter på høyden.
Verdens største fotografi på plass i en flyhangar. Bildet måler over 30 meter på lengden og 10 meter på høyden.Foto: The Legacy Project

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen