Illustrasjonsbilde.
Teknofil
Illustrasjonsbilde. (Bilde: Shutterstock/Popcorn time/Teknofil.no)

— De kan takke seg selv for at folk bruker Popcorn Time

Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen synes bransjen er for grådig.

Filmbransjen er i harnisk over den populære filmtjenesten Popcorn Time, og Rettighetsalliansen i Norge har begynt å samle inn data over brukere. For noen uker siden sa Willy Johansen i Rettighetsalliansen følgende til NRK:

– Vi sitter i dag med et register på en del brukere av denne tjenesten i Norge. Dette er et register vi helt legalt kan bruke, og det kan jo hende at noen får seg en liten overraskelse i posten i form av et brev. Utover høsten vil nok noe skje.

Mener distributørene kan takke seg selv

Hvorvidt dette er veien å gå kan nok diskuteres, men noen mener at  filmbransjen selv har skylden for at folk tyr til tjenester som Popcorn Time. Filmskaperen Ulrik Imtiaz Rolfsen peker på distributørene:

– Før var det vanskelig å distribuere film. Titalls kilo filmruller ble sendt jorden rundt. Nå går det med et tastetrykk, og distributørene tar like mye betalt. Det er ikke bærekraftig, sier han til NRK.

Regissøren, som blant annet har filmen Izzat (2005) og TV-serien Taxi (2011) på CV-et, fortsetter:

– Seerne har et alternativ som er gratis. Man kan ikke slå de i hodet og si: Du må betale 149 kroner. Det går ikke an. Du kan ikke kjempe mot tidevannet.

Får støtte av Erik Poppe

Han får støtte av Erik Poppe, regissøren av filmer som Schpaaa (1998), Hawaii, Oslo (2004) og deUSYNLIGE (2008). Han mener Rolfsen setter søkelyset på et aktuelt problem, og mener at distributørene kanskje ber om en uforholdsmessig høy avkastning på pengene de har investert.

Morten Christoffersen, som er direktør hos Nordisk Film Distribusjon Norge, vil ikke kommentere uttalelsen om at distributørene krever en for stor andel av inntektene. 

Han påpeker imidlertid at bransjen er i stor endring for tiden, og at man kanskje ikke har funnet de beste løsningene enda.

Rettighetsalliansen planlegger kanskje å sende brev til mistenkte pirater
Men de har tidligere innrømmet at det ikke er ulovlig å bruke tjenester som Popcorn Time »

(Kilde: NRK)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen