Det er ullhårede mammuter av denne typen forskerne nå har snekret sammen arveinformasjonen til.
Det er ullhårede mammuter av denne typen forskerne nå har snekret sammen arveinformasjonen til. (Bilde: AuntSpray/Shutterstock.com)

Mammuten kan snart gjenoppstå

Forskere har rekonstruert nesten hele arveinformasjonen til det forhistoriske dyret.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Samtidig med den rivende utviklingen innen IT-teknologi skjer det også stadig store teknologiske fremskritt på andre områder, ikke minst innen biologi. Nå melder blant andre nettstedet Cnet at vi muligens snart kan bevitne en gjenoppstandelse til et pattedyr som for lengst er utdødd, nemlig mammuten.

En internasjonal forskergruppe er nemlig nesten ferdig med å sette sammen den såkalte genome-sekvensen, det vil si hele den arvemessige informasjonen, til mammuten.

Kan føre til gjenopplivning

Forskerne har jobbet med å hente ut informasjonen fra to utgravde mammut-eksemplarer av den ullhårede arten fra ulike deler av Russland, hvorav den ene skal være rundt 45 000 år gammel, mens den andre skal være cirka 4300 år gammel. Arten levde i de nordlige delene av Eurasia og Nord-Amerika.

Ifølge en artikkel publisert av McMaster University, som var delaktige i forskningen, har arbeidet ført til oppdagelsen av helt ny informasjon om det utdødde pattedyret. Dette har gjort at forskerne nå sitter på det mest komplette bildet av dyret noensinne,noe som på lengre sikt kan få oppsikstvekkende konsekvenser.

– Denne oppdagelsen betyr at det å gjenskape utdødde dyrearter nå er mye nærmere en reell mulighet. I teorien kan dette gjennomføres i løpet av tiår, sa genforsker ved DNA-senteret ved McMaster University Hendrik Pionar. 

Bør man gjøre det?

I en video publisert på YouTube legger Pionar til at en gjenoppliving av mammuten antakelig er uunngåelig, og at noen mest sannsynlig vil være i stand til å gjøre dette i fremtiden. Pionar stiller imidlertid spørsmålstegn ved om det er en god idé å klone frem dyret, selv om man har mulighet til å gjøre det.

– Det store spørsmålet er om vi bør gjøre det, og det er et spørsmål jeg har strevd med i 25 år. Jeg mener det er vanskelig å gi et generelt svar på spørsmålet, fordi hvert tilfelle bør vurderes individuelt, sier Pionar i videoen.

Forskerne har for øvrig tatt i bruk høyteknologisk utstyr i det møysommelige arbeidet med å sette sammen mange små, fragmenterte biter av DNA-et fra dyrene, som de igjen brukte til å konstruere genome-sekvensen. Mer informasjon finner du hos McMaster University, og intervjuet med Pionar ser du under.

Før dette skjer kan det være vi finner liv andre steder i universet: NASA skal nå trappe opp satsingen på å finne liv på andre planeter » 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen