Malware-rapport fra Microsoft

Alternativ tekst mangler

Microsoft har publisert en ny rapport som beskriver hva slags skadelig programvare som er funnet av selskapets verktøy for fjerning av skadelig programvare mellom januar 2005 og mars 2006.

En av konklusjonene i rapporten skal være at over 60% av PC-er med det aktuelle verktøyet installert er blitt til zombier. Dette skal ifølge Microsoft utgjøre rundt 3,5 millioner PC-er over hele verden. Verktøyet fra Microsoft har en database på 61 ulike skadelige programmer som kan fjernes - de vanligste er Rbot, Sdbot, Parite, Gaobot og FURootkit.

Zombier er PC-er som er infiserte med trojanske hester med bakdør. Slike PC-er kan av angripere brukes til å utføre forskjellige oppgaver - for eksempel å spre spam og gjennomføre dataangrep fra i utgangspunktet "uskyldige" PC-er.

Verktøyet for fjerning av skadelige programmer ble introdusert av Microsoft i januar i fjor, og blir sluppet i en oppdatert versjon hver måned sammen med utslipp av sikkerhetsoppdateringer. Verktøyet skal ifølge Microsoft være kjørt rundt 2,7 milliarder ganger på 270 millioner PC-er verden rundt.

Den viktigste årsaken til at zombier er såpass vanlige er trolig fordi mange brukere blir lurt til å installere trojanske hester som gjerne kommer via e-postmeldinger, P2P-nettverk og lynmeldinger.

Ifølge rapporten er såkalte rotverktøy ikke like vanlige som trojanske hester. Rotverktøy er programmer som prøver å skjule seg selv og andre farlige programmer. Rotverktøy ble funnet i 14% av PC-er med Microsoft-verktøyet installert

Verktøy for fjerning av skadelig programvare støtter Windows 2000, XP og Windows Server 2003. Det finnes på 24 språk, og den norske versjonen kan du laste ned fra nettsiden microsoft.com.

(Kilder: Cnet news.com, Betanews)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen