Malteserfalken - Special Edition

Se større versjon og flere bilder
Humphrey Bogart gjør en klassisk film noir.

Basert på Dashiell Hammetts krasse, spennende og harde kriminalroman med samme navn, tar vi del i privatdetektiven Sam Spade sin etterforskning av drapet på sin partner, samt hans jakt på en grådig, korrupt og paranoid skurkegjeng på evig søken etter en juvelbesatt falk, derav filmens tittel. Skjebnesvangre avgjørelser, grådighet, en femme fatale og en iskald protagonist, ispedd en stor dose kynisme er hovedingrediensene i filmen. Resultatet er en intrikat struktur, et uforutsett klimaks - ren og skjær nytelse.

Sjangerdefinerende regidebut

”Malteserfalken” er John Hustons regidebut, etter å ha vært skribent en god stund. Dette er ikke den første filmatiseringen av Hammetts roman, men så absolutt den beste. Den skiller seg ut fra de to andre ved å forholde seg meget tro til den glitrende dialogen fra boka, i tillegg til å portrettere rollefigurene og handlingsforløpet i sin absolutte rettmessighet.

Hustons regidebut skiller seg riktignok ikke kun ut som den beste filmatiseringen av romanen. Den skiller seg også ut som en av de beste debutfilmene noensinne laget. Den er også viktig med tanke på det fundamentet filmen la. Den blir nemlig regnet som én av de første, og beste, film noir-filmene, en status som er mer enn fortjent.

Se større versjon og flere bilder
Malteserfalken er et perfekt film noir-startpunkt.

Rolleportrettering i særklasse

”Malteserfalken” har en meget stjernespekket rolleliste som får filmen til å skinne enda sterkere. Hver bidige rolle portretteres med prakt, med kunnskap og en imponerende selvbeherskelse. Mary Astor bærer femme fatale-rollen bemerkelsesverdig stødig. Birollene er unike, velspilte og imprentes i ens minne, på linje med Marcello Mastroiannis håndtering av pisken i Fellinis ”8½” – for å gi tidenes overdrevne kompliment. Bogart håndterer sin utrolig stilige rolle med samme suksess.

For de som er ukjente for film noir-genren, og er interesserte i å utforske dette spennende universet, er ”The Maltese Falcon” et godt sted å begynne. Skuffelse vil finne sted i små, om i det hele tatt noen, doser.

Malteserfalken (Special Edition)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen