Illustrasjonsbilde.
Teknofil
Illustrasjonsbilde. (Bilde: Shutterstock)

Mal huset ditt med solceller!

Revolusjonerende nanoteknologi vil gjøre det billigere og mer anvendelig.

Forskere ved University of Toronto i Canada hevder de har klart å utvikle såkalte «kollodiale kvanteprikker» som kan gi rimeligere og mer fleksible solceller, skriver Cnet News.

Denne nye typen nanopartikler skal kunne gi oss solcellefunksjonalitet i en rekke forskjellige produkter. Eksempelvis skal det kunne brukes i maling og blekk, noe som vil gjøre det mulig å dekke store overflater med solceller.

I en pressemelding fra universitetet nevner de for eksempel at det kan males på takstein, og at dette både vil gjøre det billigere og enklere for folk over hele verden å høste solenergi.

Det nye materialet klarer nemlig å holde fast på elektronene – også når det utsettes for oksygen – og dett er her den store nyvinningen ligger. Solcellene får i tillegg en langt mer effektiv lysabsorbering ved bruk av den nye metoden.

– Dette er først og fremst materiell innovasjon, og med det nye materialet kan vi lage helt nye enhetsstrukturer. Jodider (kobling mellom jod og et grunnstoff, red.anm.) er nesten en perfekt sammenbinding for disse høyeffektive solcellene som også er stabile i luften – det har ingen klart å vise tidligere, forklarer professor Zhijun Ning ved University of Toronto i en pressemelding.

Store planer med «Solar Roadways»:
Tror du solcelleasfalt kan redde verden? »

(Kilder: pressemelding via Cnet News)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen