Makulerer du bankutskrifter?
Teknofil

Makulerer du bankutskrifter?

Det er ikke morsomt å motta uventede regninger for tjenester og varer, spesielt når du ikke har bestilt de selv. Stadig fler opplever at andre utnytter deres navn og personalia og misbruker deres ID til å handle og benytte seg av ulike tjenester. Nå kan du teste selv hvor utsatt du er for ID-tyveri.

Les også: Slik unngår du ID-tyveri.

Finner seg selv på nett
I USA og Canada har ID-tyveri lenge vært et stort og voksende problem. Her i Norge har vi derimot vært rimelig skånet for slik kriminalitet. Nå kan det virke som om denne tiden er forbi. Rogaland politidistrikt alene ble de i fjor meldt om 48 prosent økning i slike saker og stadig fler opplever at de finner seg selv registrert på nettsider de aldri engang har hørt om før.

Les også: Nettmareritt for Mariell.

For å motvirke denne tendensen og lære opp nordmenn i hvordan de selv kan beskytte sin ID har Norsk Senter for Informasjonssikring, Post- og Teletilsynet, Økokrim, Datatilsynet og flere andre aktører samlet seg om et felles ID-tyveriprosjekt. Prosjektet har fått en egen nettside på idtyveri.info. Her kan du både få informasjon om ID-tyveri, hvordan du best kan beskytte deg og også teste hvor utsatt du selv er for ID-tyveri.

- Denne tjenesten vil være en selvtest hvor du kan se hvor god du selv er til å bekjempe ID-tyveri. Her vil du bli stilt spørsmål om hvem du deler personopplysninger med, hva du legger ut om deg selv på nett, hvor godt du tar vare på passordet ditt og hva du gjør med post som inneholder personopplysninger. Bare kaster du dem eller brenner du brevene, spør prosjektleder fra Norsis, Tone Hoddø Baksås til Teknofil.


Selvtesten ble lansert i dag, men hadde offisiell åpning i Tromsø i går i sammenheng med ID-tyveriutstillingen som for tiden befinner seg på Nordnorsk Vitensenter.

Hva har du i lommeboka?
Formålet med selvtesten er at du skal bli mer bevisst på hvordan du behandler dine personlige opplysninger. Har du for eksempel kontroll på både nye og gamle pass? Og hvilke ID-bevis har du liggende i lommeboken? Kanskje ikke alle er like nødvendige å ha der til enhver tid. I alt er det 11 temaer testen går gjennom blant annet PC, søppelkasse, nettbruk og kontroll på kredittkortopplysninger. Her får du spørsmål på alt fra om du har lås på postkassen til om du har kontroll på bankutskriftene og makulerer disse før du kaster dem. Alt dette er momenter du bør ha i mente for å sikre at din ID ikke kommer eller er på avveie.


Her kan du selv ta den nye testen og se hvor flink du er til å ta vare på din egen identitet.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen