Debrew, den ombygde 3D-printeren som nå fungerer som kaffemaskin
Debrew, den ombygde 3D-printeren som nå fungerer som kaffemaskin (Bilde: Kristoffer Møllevik)

Maken til kaffetrakter har du neppe sett før

Elias Bakken lagde en egen kaffetrakter av en 3D-printet 3D-printer.

Med stadig flere nye kaffetrender skal det ikke være enkelt for en stakkars hipster og andre kaffe-elskere å henge med i svingene. Latte er tydeligvis helt 2012, så da går vi bare ut i fra at espresso enda verre. Svart kaffe skal visst være kult igjen, men vanlig kjelekaffe er bare greit hvis den tilberedes over bål. Den gode gamle Moccamasteren er byttet ut med en Nespresso eller noe slikt,  og hvis vi skal tro de som har mer greie på sånt enn oss, så er det håndbrygg som er det nye.

Kort fortalt går det ut på å gjøre det meste av bryggeprosessen for hånd, og det er du som skal være din egen barista. Du får full kontroll på hvor grovt kaffen skal kvernes, hvor varmt vannet skal være, hvor lenge kaffen og vannet er i kontakt med hverandre før den havner i koppen, og sikkert mange andre fordeler som er utenfor vårt fagområde.

3D-printet håndbrygg

Forstå oss rett, vi journalister vet å sette pris på en god kopp kaffe, det er ikke det, det bare hører så komplisert ut. Så hva gjør man når man liker god kaffe, men ikke har tid og/eller interesse av å lære å lage den selv? Lag en robot da vel.

Det var nemlig akkurat det Elias Bakken i Thing Printer gjorde. Se video av løsningen hans her, artikkelen fortsetter under:

Debrew, den ombygde 3D-printeren som nå fungerer som kaffemaskin.
Elias Bakken bygde om en 3D-skriver til kaffemaskin. Foto: Kristoffer Møllevik

Når han ikke arbeider med doktorgraden sin, jobber han med å utvikle styringssystemer til 3D-printere. Det siste satser han på å leve av, så da sier det seg selv at han ikke kan kaster bort tid på å drive å kverne kaffe og filtrere den for hånd i tide og utide. Bakken tok derfor tak i problemet, og med det han hadde for hånden laget han en kaffemaskin som kan lage skikkelig «håndbrygget» kaffe for ham.

Resultatet er «Debrew». Å kalle det en 3D-skriver er vek ikke helt riktig, men ikke så fjernt fra sannheten heller. Mange av komponentene kommer fra 3D-skrivere, og andre er spesialdesignet og skrevet ut på en 3D-skriver. Alt styres med stegmotorer ment for 3D-skrivere, kontrollert av Thing Printers Replicape for 3D-skrivere, og programmert av Bakken inn i et enkelt webgrensesnitt, slik at du enkelt kan kontrollere nøyaktig hvordan kaffen skal brygges.

Vil dette slå ann? Neppe, men det er ikke meningen heller. Bakken har ingen planer om å sette Debrew ut i noen større produksjon enn den ene prototypen. Han har stort sett laget den for gøy, samtidig som han på en morsom måte demonstrerer hva man kan få til med maskinvaren han utvikler for Thing Printer. Kanskje den ser og høres ut som en elektronikkingeniørs drøm, men bråket fra kvernen alene ville være nok til redusere WAF-en kraftig.

Dessuten, som så mange prototyper, fungerer den ikke helt smertefritt; da vi var på besøk hadde kaffen «Debrew» laget begynt å bli veldig tynn. Bakken hadde ikke klart å spore årsaken med sikkerhet, men syntes det så ut til at kaffekverna han installerte i maskinen hadde sviktet.

Vil du vite mer om Elias Bakken og Thing Printer? 
Etter å ha vunnet en internasjonal konkurranse drømmer han om å lede an innen 3D-skriving » (Tek Ekstra)

Debrew, den ombygde 3D-printeren som nå fungerer som kaffemaskin.
Foto: Kristoffer Møllevik

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen