Makedonia blir trådløst

Her i Norge er tilgang til internett blitt en selvfølge, og stadig flere husstander oppretter egne trådløse Wi-Fi-nettverk.

I den lille republikken Makedonia bor det omtren to millioner mennesker, flesteparten av dem fattige. Hovedstaden Skopje huser nesten halvparten av landets befolkning. Da det tidligere Jugoslavia ble oppløst på begynnelsen av 90-tallet, ble området som i dag er republikken Makedonia spart for det verste av krigen som pågikk. Landet har imidlertid fått sin dose vanskeligheter i ettertid, og har vært på nippet til borgerkrig på grunn av etniske konflikter mellom makedoniere og albanere.

Selv om full borgerkrig ble unngått, har Makedonia fortsatt mange konflikter å løse, både med hensyn til fattigdom og etniske spørsmål. For eksempel er mange av landets 460 skoler delt i to, med en del for etniske makedoniere og en del for etniske albanere. Dette inkluderer også to forskjellige rektorer og to forskjellige lærerstaber. Makedonia har fortsatt status som utviklingsland, og bare 20 prosent av befolkningen har tilgang til PC.

Et prosjekt i regi av USAID, eller United States Agency for International Development, ser nå ut til å kunne dytte det lille landet et steg i riktig retning. USAID spanderer nemlig byggingen av et trådløst Wi-Fi-nettverk over hele Makedonia. Sammen med det makedonske selskapet On.net skal prosjektet Macedonia Connects sørge for at alle landets skoler og 90 prosent av landets befolkning blir dekket av Wi-Fi. Kina skal bidra med datamaskiner til skolene.

Bygde sitt eget nett
USA skal betale for internettilgangen på Makedonias skoler i to år. Predrag Cemerikik i On.net forklarer hvordan prosjektet ble mulig:

- Tradisjonelt er det én operatør som eier og kontrollerer alle kabler på kryss og tvers av et land. Denne operatøren har selvfølgelig monopol i markedet. Det vi gjorde var rett og slett å bygge vårt eget landsdekkende nettverk, forteller han.

Nettverket, som skal dekke et område på over tusen kvadratkilometer, gjør god nytte av landets kuperte terreng, med fjellene som sendepunkter. Det trådløse nettet når mange små landsbyer som det vanlige nettet ikke når. For å kunne gi Wi-Fi-tilgang til store byer som hovedstaden Skopje, bestemte On.net seg for å bruke en såkalt netting-teknologi levert av Strix, som innebærer at du i stedet for ett og ett knutepunkt, har hele 15 kilometer lange soner som sender ut signalene.

Meningene er mange og delte om Macedonia Connects-prosjektet. Mange av landets innbyggere håper dette kan bli starten på en ny vår i Makedonia, mens skeptikere spør om trådløst internett virkelig er det befolkningen trenger for å få en bedre hverdag.

Statssekretær i Makedonias utdanningsdepartement, Zoran Popovski, mener at internett kan bli et godt verktøy i kampen mot de etniske stridighetene:

- Wi-Fi ville tjene som et nyttig verktøy for interaktiv kommunikasjon inad på multikulturelle skoler. De forskjellige etniske gruppene kunne organisere debatter og andre tilstelninger seg i mellom, sier han.

I følge nettstedet Reality Macedonia har statssekretæren et intenst håp om at internett på magisk vis vil få de ulike etniske gruppene til å snakke mer sammen og møtes for å løse sine konflikter.

Det hersker også stor tro på at en landsdekkende trådløs internettilgang vil styrke landets økonomi og næringsliv. Med tilgang til internett kan lokale og nasjonale bedrifter markedsføre seg bedre, i tillegg til at informasjon blir lettere tilgjengelig for publikum.

Internett erstatter havet
- Vi trenger internett som et hav, for Makedonia er ikke tilknyttet noe hav. Vi tror derfor at internett kan bli vårt hav og et åpent vindu mot økonomiske endringer og ny økonomisk vekst i landet vårt, sier Jani Makraduli, president i den makedonske IT-komitéen.

Utbyggingen av nettet skal være ferdig om ti til tolv måneder. Det er imidlertid fare for at kun et fåtall av Makedonias får muligheten til å benytte seg av Wi-Fi-tilbudet hjemmefra, med tanke på at de fleste ikke har tilgang til PC.

Liknende prosjekter som Macedonia Connected er også i gang andre steder i verden, om enn i litt mindre grad. For eksempel har flere amerikanske byer planer om heldekkende trådløse Wi-Fi-nettverk. I april i år presenterte universitetet i Trondheim, NTNU, en plan for å gi alle byens innbyggere tilgang til trådløst internett. Usikkerhet om hvordan man skulle ta seg betalt for tjenestene gjorde imidlertid at ingen samarbeidspartnere foreløpig har meldt seg. Prosjektet vil i følge NTNU koste hundre millioner kroner.

(Kilder: Wi-Fi Planet, Reality Macedonia, BBC, TeleGeography, Mobil, Macedonia.org, Adressa)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen