Test

Major Parkinson

Og for en herlig galskap. Da den kjente musikkprodusenten Sylvia Massy, som blant annet har produsert Red Hot Chili Peppers og Tool, skrev på Major Parkinsons MySpace-side at de var hennes ”new favorite band” tok det ikke fryktelig lang tid før det bergensbaserte bandet tok turen over til statene for å spille inn album med Massy. Resultat er en selvtitulert debutplate det luktet suksess av allerede lenge før release. Og hva skal man si, Major Parkinson, ja, de skuffer ikke.

Norske pionerer

Vokalist Jon Ivar Kollbotn fengsler publikum under en konsert. FOTO: Helge Brekke.
Vokalist Jon Ivar Kollbotn fengsler publikum under en konsert. FOTO: Helge Brekke.

I norsk sammenheng finnes det lite som kan minne om Major Parkinson, og musikken høres på ingen måte norsk ut. Musikken gir assosiasjoner til storheter som Tom Waits og Mike Patton, men allikevel høres det ut som om Major Parkinson har funnet frem til sin egen greie. Samtidig må det sies å ha vært et lykketreff at Massy oppdaget bandet. Her får man nemlig følelsen av at en dyktig og erfaren produsent har klart det mesterstykket å sette galskapen i system. Major Parkinson kunne nemlig lett ha tippet over i den rene vanvidd, grenseløst og utflytende.

Når det er sagt så kan man ikke si annet enn at Major Parkinson serverer et musikalsk koldtbord som hentet fra lukket avdeling. Her finnes det ingen klare skiller mellom forskjellige musikalske utrykk selv om hoveddelen grunner i rock. Den lett schizofrene låta Bicycle! for eksempel, som mikser et sommerlett refreng som hentet ut fra en Beach Boys låt, med en gal manns tåkeprat. Eller Meat me in the Disco med sine forvridde diskorytmer. Ja det er dansbart, men ikke bli overrasket om også djevelen danser med.

Major Parkinson leverer vanvittig rock. FOTO: Helge Brekke.
Major Parkinson leverer vanvittig rock. FOTO: Helge Brekke.

Helstøpt

Det er altså en merkelig miks Major Parkinson leverer. På bunnen av dette frådende musikalske havet ligger det overraskende nok flust av gode melodilinjer og catchy refreng. Her kan det nynnes med enten man er mentalpasient eller jobber i en bank. Musikken er både tilgjengelig og gal på samme tid. Hvis det er noe å utsette så må det være at musikken er i overkant mettende, og at ikke alle låtene holder seg like bra etter mange gjentagelser.

Det er litt som et gigantprosjekt som er jobbet og spart på i mange år og der alt slippes løs samtidig. Major Parkinson føles like mye som et slags kjempemessig kunstprosjekt, som det er musikk. Det er et helstøpt og gjennomarbeidet univers som bandet sikkert kan trekke mye ut fra i årene som kommer.

Også tekstene danner sitt eget absurde univers. Og selv om de til tider er vanskelige å få med seg (tekstene er heller ikke utgitt), så setter musikken sammen med tekstene i gang et mylder med visuelt tankespinn. Det er som en slags lydlig ekvivalent av kunstnerens Damien Hirst og hans kontroversielle kunstprosjekter.

Konklusjon

Duetter, koring og tørre riff. Her finnes det ingen skiller. Med en sterk forståelse for musikalske utrykk setter Major Parkinson sammen låter på de mest forvridde måter. Det er voldsomt, teatralsk, utadvent, mettende, visuelt og veldig fengende. Og så er det norsk, tenk på det!

Følg med, en av de nærmeste dagene kommer også et intervju med gutta i Major Parkinson her på Kulturo.no

Major Parkinson Major Parkinson   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen