Mailsnoking kan snart bøtelegges
Teknofil

Mailsnoking kan snart bøtelegges

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Datatilsynet har lenge etterspurt muligheten til å bøtelegge overtredelser på personvernsloven. Nå får tilsynet oppfylt sine ønsker.

Får fullmakt til bøtelegging
I forslag til ny personlovgivning foreslår Odelstinget at Datatilsynet skal gis fullmakt til å gi ut overtredelsesgebyr og dagsbøter når personloven brytes. Det betyr blant annet at tilsynet kan straffe sjefer som snoker i ansattes mail eller kommuner som legger ut sensitive opplysninger om privatpersoner. Dette er problemer som ofte forekommer, og Datatilsynet er glade for den nye fullmakten.

- Dette er veldig etterlengtet. Frem til nå har vi kun hatt anmeldelse som virkemiddel og vi ser at slike saker ofte kan ende med henleggelse. I tilegg må det være snakk om alvorlige brudd som er straffesanksjonert om vi skal kunne gå til slik anmeldelse. Foruten dette så har det kun vært pinlighet ved å få offentlighetens lys på seg gjennom media som har vært straffen ved overtredelse av Personloven, forteller informasjonsdirektør i Datatilsynet Ove Skåra, til Teknofil.


Han sier de nye mulighetene kan være langt mer effektive for å få en reaksjon på punktene Datatilsynet klager på. Spesielt dagbøter vil kunne medføre kjappe endringer.

Blir kvitt løstennene
Likevel kommer ikke Datatilsynet nå til å bøtelegge alle syndere.

- Ileggelse av dagsbøter og overtredelsesgebyr vil kreve en grundig saksbehandling, og det vil være i alvorlige tilfeller at vi vil ta i bruk dette. Dette er likevel et viktig virkemiddel. Hittil har vi vært en vaktbikkje med løstenner, nå kan vi også bite til, påpeker Skåra.

I forslaget til ny personlov foreslås det ordrett:

- Første ledd første punktum gir Datatilsynet hjemmel til å pålegge den som har brutt personopplysningsloven eller forskrifter i medhold av den, å betale et overtredelsesgebyr til statskassen på inntil ti ganger grunnbeløpet i folketrygden.

Grunnbeløpet i folketrygden er per idag 70.256 kroner per år. Den nye lovteksten presiserer samtidig at overtredelsesgebyr ikke kan gis om overtredelse skyldes forhold utenfor foretakets kontroll.

Odelstinget foreslår samtidig en presisering rundt reglene mot innsyn i ansattes e-post. Med andre ord kan det fremover bli dyrt for sjefer å snoke i ansattes e-post.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen