Mai byr på drøssevis av spennende kamera
(Bilde: Produsentene/Shutterstock/LilKar)

Mai byr på drøssevis av spennende kamera

Glem is og pølser, se fotostæsjet du kan fråtse i denne måneden.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Nok en gang blar vi om i kalenderen og denne gangen er det mai som står for tur: måneden med grønne museører på trærne, is og pølser i fleng og flagg som veier i vinden.

Og, viser det seg, et og annet interessant fotoprodukt å bruke lommepengene på.

Velutstyrt kjapping

A77MII ligner forgjengeren på en prikk, men på innsiden finne rvi mye nytt.
A77MII ligner forgjengeren på en prikk, men på innsiden finner vi mye nytt.Foto: Sony

Nylig fikk vi stifte bekjentskap med Sonys ferskeste speilrefleks i entusiastklassen, Sony Alpha A77MII. Kameraet skal etter planen ankomme butikkhyllene i midten av måneden og er utstyrt med en nyutviklet APS-C CMOS-bildebrikke på 24,3 megapiksler og en ny Bionz X-bildeprosessor.  ISO-messig strekker bildebrikken seg fra 100 til 25 600, utvidbart ned til ISO 50.

I likhet med forgjengeren A77 er det fremdeles fasedetekterende autofokus, som takket være det gjennomsiktige speilet kan få opp dampen til 12 bilder i sekundet, men denne gangen går ikke bufferen full før du når 53 bilder.

De største endringene i forhold til forgjengeren er det likevel autofokusen som står for. Der hvor forgjengeren hadde 19 fokuspunkter, hvorav 11 var av krysstypen, kliner oppfølgeren til med hele 79 stykker, hvor 15 av dem er av krysstypen.

Kompaktbonanza fra Olympus

SP-100EE har falkeblikk og rødpunktsikte.
SP-100EE har falkeblikk og rødpunktsikte.Foto: Olympus

De siste par årene har Olympus rendyrket en nostalgisk retrodesign på både system- og kompaktkameraene sine. Denne måneden ankommer et velassortert knippe av sistnevnte butikkene. 

Som for eksempel ørneblikk-superzoomen Olympus Stylus SP-100EE. De to E-ene står for «Eagle Eye», eller ørneblikk på godt norsk, og kameraet er utstyrt med noe så selsomt som et rødpunktsikte. Og det kan komme godt med, for kameraet kan skryte på seg noe som tilsvarer et 24 - 1200 mm-objektiv i fullformat. Lysstyrken strekker seg fra f/2.9 til 6.5.

Olympus Stylus SH-1 og SH-60

I likhet med storebror Olympus Stylus 1 er Stylus SH-1 et superzoomkamera, men der hvor Stylus 1 har hentet visuell slektskap fra den speilløse OM-D-serien, er Stylus SH-1 som snytt ut av nesa på den svært så retroinspirerte PEN-gjengen.

Stylus SH-1 har de typiske familietrekkene fra PEN-serien-.
Stylus SH-1 har de typiske familietrekkene fra PEN-serien-.Foto: Olympus

Etter innmaten å dømme burde det kanskje egentlig ha vært omvendt. Stylus SH-1s trekkplaster er nemlig en av nyvinningene fra OM-D-serien; femakses optisk bildestabilisator. I tillegg er kameraet utstyrt med samme bildeprosessor, TruePic VII, som OM-D-kameraene.

På optikkfronten kan SH-1 skilte med 24 ganger zoom, tilsvarende 25mm til 600mm, hvor lysstyrken strekker seg fra f/3 til f/6.9.

Sammen med SH-1 lander også den rimeligere lillebroren Olympus Stylus SH-60 i butikkhyllene. Dette kameraet byr på samme optikk og bildeprosessor som SH-1, men er noe enklere i utforming og nøyer seg med en treakses bildestabilisator.

Miniputt uten speil

NX Mini.
NX Mini.Foto: Samsung

Det skulle opprinnelig komme forrige måned, men det knøttlille «selfie»-kameraet Samsung NX Mini lot vente på seg til mai. Marginalt tynnere og lettere enn Panasonics speilløse systemkameraknøtt Lumix GM1, som vi nylig testet, er NX Mini ikke store tassen. 

Med en vippbar skjerm og bevegelsesstyrt selvutløser er kameraet beregnet på de som ønsker å fotografere seg selv, enten alene eller med venner.

NX Mini har en proprietær objektivfatning og foreløpig finnes det to objektiver å velge i: Enten en 9 mm f/3.5 (tilsvarende 24 mm) eller en 9 - 27 mm (tilsvarende 24 - 73 mm). Et tredje objektiv, 17 mm f/1.8, skal komme i løpet av våren.

Canon med kompakter

PowerShot S200 .
PowerShot S200 .Foto: Canon

Olympus er ikke alene om å ha en kompakt måned, også Canon har noen småtasser på lager i mai.

Canon PowerShot S200 er en lommevennlig tass med mulighet for manuelle innstillinger. S200 byr på 5 ganger zoom, tilsvarende 24mm til 120mm i fullformat, og med en lysstyrke som strekker seg fra f/2 til f/5.9.

Canon PowerShot N100 er derimot et kompaktkamera beregnet på fotografen som vil forevige seg selv samtidig som han eller hun fotograferer andre og annet. Det er nemlig utstyrt med et kamera nummer to på baksiden. 

PowerShot N100 lar deg ta bilde på begge sider av kameraet.
PowerShot N100 lar deg ta bilde på begge sider av kameraet.Foto: Canon

Sigma utvider fatningen

I april måned overrasket Sigma nok en gang med et et realt prissjokk: Det nye 50mm f/1.4 Art fikk en veiledende pris langt under det som var forventet. Canon-versjonen av objektivet dukket opp allerede forrige måned, og denne måneden står Nikon-brukerne for tur når Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art med Nikon-fatning ankommer butikkene. 

Samtidig kommer også den lyssterke Sigma 18-35mm f/1.8 nå med Sony A-fatning. I tillegg kan både Sony- og Pentax-brukere denne måneden glede seg over at Sigmas USB-dock nå er tilgjengelig til Pentax- og Sony.

 

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen