Test

Madonna - Hard Candy

Det er alltid en begivenhet når Madonna begir seg ut på markedet med et nytt produkt. Med over 140 millioner solgte album og flere topplasseringer på hitlistene enn både Elvis og Beatles, forventes det alltid en viss progresjon fra damen som fyller femti år i august. Madonna er kjent for å være nyskapende, trendsettende og original. Vi kjenner henne som en lett avkledd, poserende "strong woman" som kaver rundt på dansegulvet iført stramme, fengede rytmer og middelmådig vokal. I så måte er "Hard Candy" omtrent som vi kunne forvente.

Ikke akkurat et soloprosjekt

Madonna flørter med det meste av musikalske former for å være moderne til enhver tid. Det lykkes ikke fullt så godt denne gangen.
Madonna flørter med det meste av musikalske former for å være moderne til enhver tid. Det lykkes ikke fullt så godt denne gangen.

"Hard Candy" kan nær sagt regnes som et samarbeidsprosjekt mellom Madonna, Kanye West, Justin Timberlake og Timbaland. Produksjonsassistansen må videre anses som et verktøy i jakten på evig modernisering, fremskritt og fremadrettethet. Madonna er ikke fornøyd før hun har kapret enhver tenkelig aldersgruppe med sine dansegulv-vennlige låter.

Singelen 4 Minutes, produsert i kompaniskap med Timberlake og Timbaland, fortjener sin salgssuksess. Den er masete, men fengende, og den har åttitallsforgreininger (og åpner med trompet!), men på korrekt måte, hvis vi skal fotfølge trendanalytikerne. Denne låten vil garantert bli spilt mye på radio og TV utover våren og sommeren.

Nittitallet slår tilbake

Beat Goes Onhar godt driv og kledelig koring, og en dunst av nattklubber i det store, eksotiske Syden kan fornemmes. Nittitallet puster oss samtidig klamt i øret, kaster mistenkelige, hvite tabletter etter oss og vifter med en sølvfarvet lysstav idet vi oppdager at låten krydres med et bridge hvor Madonnas venn Kanye West rapper. Dette virker kjent. Etter litt graving i hukommelsen skjønner vi hvor vi har hørt det før: 2Unlimited! Den nederlandske duoen står plutselig frem som en overraskende og litt komisk assosiasjon. Er nittitallet på vei inn i motebildet for fullt, eller har veteranen begynt å vandre tilbake til barndommen?

Beat Goes On går umerkelig over i neste låt, Dance 2night. Som den fremadrettede artisten Madonna er, eller var, ser det mørkt ut at bokstaver atter en gang erstattes med tall. Enten har Madonna begynt å henge etter, eller så har hun satt i gang en ny bølge av irriterende stavemåter. Kanskje har hun rappet ideen fra bransjesøster Janet Jackson som ga ut plate med lignende tekster tidligere i år.

Ujevnt

Det funky club/tekno-sporet She´s Not Me er et av de bedre på platen. Den åpner med noe som lyder mistenkelig likt Bertine Zetlitzs Fake Your Beauty, og åpenbarer seg deretter som en lettfordøyelig poplåt med glatte rytmer, jamaica-gitarer, funkbass og klokkespill. Den påfølgende Incredible er derimot ufullendt og smakløs, og kan ved overdreven lytting forårsake enten nervøse sammenbrudd, manisk depresjon eller tung, terapi-aktuell apati.

Spanish Lesson kommer ti år år for sent, og kunne på det tidspunkt konkurrert med Ricky Martin om listeplasseringer med sin latino-inspirerte oppbygning og instrumentering. Det lyder som når Hollywood forsøker å produsere noe som ikke ser ut som det stammer fra Hollywood – mislykket eksotisk, gjennomskuelig og gulvkaldt. Den mollstemte og dempede Devil Wouldn´t Recognize You sender tankene til albumet "Ray Of Light" (1998). Den har potensial, men blir likevel for monoton til å kunne kalles virkelig godt håndverk.

Konklusjon

Madonna er en artist som bestandig klarer å skape overskrifter. Hun har et nærmest uoverkommelig rykte på seg for å være i forkant av trender. Vi forventer at hun skal finne opp nytt krutt fra plate til plate. Kanskje er vi for kravstore. "Hard Candy" er en grei samling låter, selv om mange vil reagere på de mange referansene til nittitallet. Med andre ord: Det er lite nyskapende å finne på denne platen.

Om Madonnas godteri er hardt eller harskt får hver enkelt bedømme. Sporene på årets Madonna-utgivelse må iallfall kunne kalles ujevne: Enkelte låter vil fungere fint både på dansegulvet og på radio, mens andre vil gå i glemmeboken raskere enn 2Unlimiteds "Best Of"-CD.

Madonna Hard Candy   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen