Madison 9M i 3. kvartal

Intel Itanium 2 "Madison 9M" vil bli lansert i tre ulike versjoner med klokkefrekvenser på 1,5-, 1,6 og 1,7 GHz. De tre prosessorene vil ha forskjellig størrelse på L3 cache, henholdsvis 4-, 6- og 9 MB cache. Bussen kjøres på 400 MHz.

Det kommer trolig også til å være aktuelt å introdusere en "strippet" versjon av "Madison 9M", foreløpig kjent som "Fanwood". Denne vil være rettet for bruk i dual-desktop systemer. Både "Madison 9M" og "Fanwood" vil begge være kompatible med dagens sokkeltype og man trenger dermed ikke bytte hovedkort.

Hva som vil skje med Itanium-sokkelen i fremtiden er foreløpig noe uklart, men man har planer om å flette samme denne arkitekturen og Xeon i samme sokkel.

Ifølge X-bit labs vil det bli lansert to "Fanwood" prosessorer i 3. kvartal: Itanium 2 1,6 GHz med 3MB L3 cache og Low-Voltage Itanium 2 1,3 GHz med 3MB L3 cache. Det sies også at sistenevnte har blitt skalert opp fra 1,2- til 1,3 GHz. I løpet av året kan Itanium 2 bli oppgradert til 533 MHz systembuss, mens 667 MHz introduseres i 2005. Til informasjon kan det nevnes at Xeon "Potomac" også forventes å kjøre på denne hastigheten.

Itanium 2 kommer etterhvert til å få flere prosessorkjerner. "Montecito" blir nok først ute med sine 24 MB L3 cache, mens "Tukwila" blir implementert med enda flere kjerner. Det har også dukket opp et nytt navn på "ryktekartet" til Itanium 2: "Dimona". Lanseringen av denne skjer trolig i 2006.

Foreløpig ser alt ganske greit ut for Itanium 2, som rusler avgårde i sitt eget segment. Selv om prosessoren nok har opplevd økt salg etter man introduserte flere versjoner og satte ned prisene på enkelte av disse, er det fortsatt et godt stykke igjen før man kan si at prosessoren virkelig er utbredt. Som de fleste kanskje vet ligger styrken til Itanium 2 i rene 64-bits applikasjoner der man krever ekstra god ytelse.

Itanium 2 vil nok fortsatt forbli mest aktuell som en server-CPU i en god tid fremover. Kanskje den også vil bli mer aktuell som desktop i lavere segmenter når prisene faller og Xeon/Itanium kjører i samme prosessorsokkel? Intel kommer også til å introdusere flere "LV" versjoner som vil være å finne i "budsjettklassen".

 

(Kilder: The Inquirer, X-bit labs)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen