Mac Leopard er full av hull

Mac sitt operativsystem er et av de sikreste mot hackere mener Apple.

En sikkerhetsekspert fant derimot flere muligheter for å hacke Mac-en uten særlige problemer.

Les også:
Nye iMac-er lansert.
Hacket iPhone funker i Europa.
Apple tjener godt på Mac og iPod.

Over 50 innganger
Det er sikkerhetseksperten Charles Miller som ifølge svenske MacWorld påpekte over 50 muligheter for å utnytte en Mac. Funnene sine la han frem i en presentasjon han holdt 2. august.

Mest kritisk mener Miller å ha funnet i 50 såkalte "suid" program. "Suid" står for "Set User Id". Disse er skapt for å gjøre MAC-en mer brukervennlig, men kan også utnyttes av uvedkomne for å få privilegier til maskinen som de ikke skal ha.

Gir for mye info
Ifølge MacWorld mener også Miller at operativsystemet Leopard gir en for fyldig rapport når programmer slutter å fungere. For normale brukere er denne rapporten stort sett uforståelig, men for en hacker er det enkelt å lese seg til hva som har skjedd og hvordan dette kan utnyttes.

Utdatert software
Miller påstår i sin rapport at Apple tar i bruk software som for lengst er utdatert. Ved hjelp av dette kan hackere finne frem til sikkerhetshull som er tettet i senere oppdateringer og lett utnytte disse. Miller påpeker at dette ikke kun gjelder MAC-en sitt operativsystem, men også Apple sin nye mobil iPhone.

I denne fant han utgaver av software som kom ut i 2005 og som siden har blitt oppdatert hele åtte ganger. Da ble det en smal sak for Miller å søke seg frem til sikkerhetshull som hadde blitt tettet i senere versjoner.

Kun i beta
Det skal her legges til at MAC sitt operativsystem Leopard ennå er i teststadiet. Utgivelsen av det nye operativsystemet har så langt blitt utsatt tre ganger. Applesjef Steve Jobs sa senest i april at det nye operativsystemet skal være klart til oktober i år.

Men skal vi tro Millers rapport har Apple fortsatt en del arbeid igjen om de ikke skal bli utsatt for samme kritikk som operativsystemet Windows Vista. Dette operativsystemet har møtt stor motbør etter at det ble lansert på grunn av flere feil og mangler.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen