(Bilde: Illustrasjon: Niklas Plikk, Hardware.no)

Mac tilbake til USA

Apple vil ha Mac-produksjonen hjem igjen – og gjenoppfinne TV-en.

For Apple er det faktisk mer enn tall som skal gjøres opp nå som 2012 nærmer seg slutten. Sjefen sjøl, Tim Cook, har nå nemlig fått styre skuta i over ett år, og det helt uten å ha avdøde Steve Jobs å kunne rådføre seg med.

I den anledning har Tim Cook latt seg grundig intervjue, både i Bloomberg Businessweek og på NBC News.

Vil ha Mac-produksjon til USA

– Til neste år skal vi hente noe av produksjonen av Mac til USA. Vi har jobbet med dette lenge, og vi kommer stadig nærmere. Det kommer til å skje i 2013. Vi er virkelig stolte av det, fortalte han til Bloomberg Businessweek.

Og Cook prater tydeligvis ikke bare om å skru sammen noen deler.

– Vi kunne kanskje bare kjapt ha satt sammen ting, men det er bredere enn det fordi vi ville gjøre noe mer betydelig. Så vi vil bokstavelig talt investere over hundre millioner dollar. Det betyr ikke at Apple vil gjøre det selv, men vi vil jobbe med folk, og vi vil investere pengene våre.

Interessant nok kan 9 to 5 Mac melde om at Mac-maskiner merket "Assembled in USA" allerede har begynt å dukke opp.

"Insourcing" er siste skrik

Tim Cook er for øvrig ikke den eneste i USA som prater om denne typen "insourcing" – å flytte produksjonen "hjem" til en stadig mer produktiv amerikansk arbeidsstokk. I tillegg til at det er patriotisk og i ekte amerikansk ånd, sørger det også for at det blir vanskelig for konkurrentene å rappe de gode ideene.

Ett av problemene ved tradisjonell outsourcing er nemlig at de som lager deler for deg, også kan finne ut at de vil være konkurrenten din. Her er det for eksempel mulig å peke på Samsung, som ved siden av å produsere komponenter som blant annet går til Apple-enheter, også har blitt en av Apples største konkurrenter innen datamaskiner, nettbrett og smartmobiler.

I tillegg har asiatiske arbeidere har begynt å kreve bedre lønn og vilkår, mens høyere drivstoffpriser gjør det stadig mindre lurt å sende ting rundt halve kloden. Å produsere alt i Asia er altså totalt sett ikke så attraktivt som det en gang var.

Vil gjenoppfinne TV-en

Eple-TV skal være på vei.
Eple-TV skal være på vei.Foto: Apple, Valery Marchive

I intervjuet med NBC News kom Cook også inn på dagens TV-er, og var ikke akkurat imponert over teknologien som ligger i bunn:

– Når jeg går inn i stua og skrur på TV-en, føler jeg det som jeg har gått 20 til 30 år bakover i tid. Det er et særdeles interessant område. Jeg kan ikke si mer enn det.

Også salige Steve Jobs var veldig interessert i hvordan TV-opplevelsen som vi kjenner den kunne gjøres langt bedre, og bekreftet jo i sin tid mer eller mindre om at Apple jobbet med en type TV.

Når Tim Cook nå på ekte Apple-vis lar oss vite at en "iTV" i en eller annen form er på trappene, er det altså ingen overraskelse. Spørsmålet er om løsningen er revolusjonerende nok til å sende TV-opplevelsen inn i samtiden.

Kilder: TheNextWeb, XBitLabs, TechRadar

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen