Fra og med MacOS Catalina forsvinner «Widgets» for godt.
Fra og med MacOS Catalina forsvinner «Widgets» for godt.

Nå forsvinner disse småprogrammene


Mandag kveld viste Apple frem det nye operativsystemet for Macer, kalt MacOS Catalina. Apple presenterte flere nye funksjoner og programmer, men nå er det også klart at enkelte funksjoner forsvinner.

Én av disse er «Widgets». Miniprogrammene Apple introduserte for hele 14 år siden som en del av det da brennhete MacOS 10.4 Tiger. 

Nyttige småprogrammer

Widgets ble presentert som noe nytt og ikke minst svært nyttig. Via et lag som la seg over skrivebordet og de aktive programmene dine, kunne du bruke småprogrammer som kalkulator og kalender, se aksjekurser, slå opp i ordboka, spore fly, føre huskelister, oversette mellom språk og sjekke været der du var. Alt uten å måtte starte nye programmer eller miste oversikt om du hadde mange vinduer oppe. 

Apple lanserte en ny og rådyr Mac Pro:
Vi fikk den sprøeste Mac-demonstrasjonen noensinne »

Ikke oppdatert på åtte år

Widgets ble imidlertid aldri en stor suksess, og faktisk har ikke Apple oppdatert dem på over åtte år.

Dette gjelder også designet deres, så om du vil mimre tilbake til tiden da «Widgets» var en artig sak, og Apple designet programmene sine for å etterligne ekte objekter fra den fysiske verden heller enn flate stilistiske objekter, bør du gjøre det i løpet av sommeren. Før nye MacOS kommer.

Ta en siste titt før det er for sent

Flere «widgets» er allerede tilgjengelige i varslingssenteret, som er lettere tilgjengelig.

Om du, som de fleste andre Mac-brukere, ikke har brukt Widgets på en stund, minner vi om at du finner dem ved å åpne søk (⌘ + Mellomromtast) og skrive «Dashboard».

Legg særlig merke til bølgeeffekten som kommer når du legger til nye Widgets, fra +-knappen nede i venstre hjørne, enn de Apple har valgt for deg som standard. Slikt ser du ikke fra Apple lenger! 

Om du mot formodning vil savne Widgets finner du trolig litt trøst i at flere av småprogrammene, som været, kalkulator, kalender og aksjer, er flyttet inn i det mye smidigere og raskere varslingssenteret. Dette når du som kjent ved å sveipe inn fra høyre side av skjermen eller trykke på «hamburgermenyen» øverst til høyre i menylinjen.  

MacOS Catalina, uten Widgets, blir tilgjengelig for alle med en nyere Mac som en gratis oppdatering i løpet av høsten. 

Nye MacOS Catalina:
Dette er de største nyhetene »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen