Månedens varp

Man trenger ikke bruke mye tid i produktguiden for å se at man får svært mye for pengene for tiden. Konkurransen innen digitalkamera er hard, og prisene presses derfor stadig nedover, spesielt på modeller som ikke lenger er helt siste nytt men likevel er fullt ut brukbare kameraer.

Fujifilm FinePix A610
Fujifilm FinePix A610

Kompaktkamera

For ikke mange årene siden måtte man nesten selge sin førstefødte for å få råd til et brukbart kompaktkamera av digital type. Slik er det ikke på langt nær lenger, og før jul testet vi et knippe digitalkameraer til under tusenlappen. Noen av disse har nå forsvunnet fra markedet, noen har steget i pris, og noen er nå så akterutseilt at vi ikke kan betrakte dem som gode kjøp. Hvis du ikke har mer enn en tusenlapp å rutte med har du derfor et begrenset utvalg av varp å slå til på, men Fuji FinePix A610 finnes i skrivende stund til salgs fra xD for kr 958,- for norsk versjon. Da kameraet ble lansert i januar i år skrev vi at det "...har forøvrig Fujifilms Super CCD HR-sensor, en brikke som tradisjonelt har gitt meget god bildekvalitet. At Fuji velger å bruke slike brikker i sin billigserie er noe vi setter pris på." I tillegg kan det benytte både xD-kort og SD-kort, noe som gjør det fleksibelt med hensyn til minnekort, og man er ikke avhengig av de relativt dyre xD-kortene men kan satse på forholdsvis rimelige SD-kort i stedet.

Fujifilm FinePix F20
Fujifilm FinePix F20

Fujis eldre modeller er tydeligvis priset aggressivt for tiden, og selv om de ikke er av de ferskeste lenger, så kan de helt klart fremdeles hevde seg i toppen hva angår bildekvalitet. Spesielt Fujis F-serie har imponert oss tidligere, og Fuji F20, som vi testet i januar er nå tilgjengelig for kr 1396,- i EU-versjon fra PCUtstyr. Insisterer du på nordisk versjon er det MPX som er billigst, med kr 1490,-. Uansett er dette et kjempekjøp som gir deg svært mye kamera for pengene.

Panasonic Lumix DMC-LZ6
Panasonic Lumix DMC-LZ6

Økes budsjettet til tre femhundrelapper er det Panasonic DMC-LZ6 som utmerker seg. 1510,- kroner må du ut med for en EU-versjon hos Papyrus, eller fattige 15,- kr mer for en nordisk versjon fra XD. Uansett er dette svært god pris for 7 megapiksler, 6x zoom og optisk bildestabilisator på Leica-optikk, selv om Panasonic ikke er dem som utmerker seg med verdens beste bildesensor.

Olympus µ 750
Olympus µ 750

Olympus µ 750 testet vi i januar og den ble belønnet med en "Akam Anbefaler". Kr 1695,- for en nordisk versjon hos MPX er ikke mye for et kamera med bildestabilisator og lang zoom, og som attpå til er vann- og støvbeskyttet. Da kameraet ble testet i slutten av januar lå prisen på ca kr 2800,- og det har dermed falt i pris med omtrent 40% på drøye fem måneder. Om det var et godt kjøp dengang, er det i alle fall det nå!

Fujifilm FinePix F30
Fujifilm FinePix F30

Øker vi budsjettet til to tusen kroner er det nok en gang et Fujikamera som fremstår som varpet fremfor noen. Fuji F30 ble testet i fjor høst og fikk med seg en "Akam Anbefaler" derfra. Selv om det ikke har bildestabilisator har Fujis F-serie noe av det beste av bildekvalitet vi har sett på kompaktkameraer, uansett oppløsning, og denne seriens 6-megapikslers oppløsning gir langt bedre bildekvalitet enn mange andre kameraer med både syv og åtte megapiksler. Kr 1950,- for EU-versjonen hos Multicom eller bare 40,- mer for nordisk utgave hos FotoVideo er dermed noe av det beste man får av kamerakjøp i dag.

Nikon Coolpix S5
Nikon Coolpix S5

Er man mer interessert i kameraets utseende, bør man titte på Nikon Coolpix S5. Dette rålekre designkameraet fikk en veiledende pris på ca kr 3590,- da det ble lansert i slutten av februar 2006, men etter å ha vært tilgjengelig på markedet i litt over ett år har prisen sunket til smått utrolige 1809,-, for en EU-modell hos CDON. Vil du absolutt har nordisk versjon må du ut med 2449,- fra Japan Photo, også det et ok kjøp men ikke helt varpet som det er å få dette kameraet for omtrent halve prisen av den veiledende ved lansering.

Nikon Coolpix P3
Nikon Coolpix P3

Holder vi oss til Nikon et øyeblikk er også Nikon Coolpix P3 et godt kjøp for tiden. 8 megapiksler og optisk bildestabilisator for kr 1995,- fra Elprice er slettes ikke verst, selv om kameraet ble lansert for godt over et år siden. Dengang var veiledende utsalgspris kr 4390,-, noe som skulle tilsi et prisfall på nesten 55%!

Olumpus µ 720SW
Olumpus µ 720SW

Oppunder totusenlappen ligger også Olumpus µ 720SW, for tiden priset til kr 1995,- hos Japan Photo. I Akams test fikk det kritikk for dårlig bildekvalitet, men siden det er vanntett ned til tre meter og er temmelig solid bygget ellers, er det fremdeles et godt kjøp for spesielt interesserte. Veiledende pris ved lansering for halvannet år siden var 3690,-.

Canon Ixus 800 IS
Canon Ixus 800 IS

Etterhvert som budsjettet øker minker det naturligvis på de helt store varpene, men vi vil likevel nevne Canon Ixus 800 IS som ved lansering lå på kr 4699,-. Da Akam testet det i juni 2006 hadde prisen falt til ca kr 4000,-, noe som fremdeles var litt i dyreste laget. Når Netshop nå selger det for kr 2375,- har prisen endelig falt så mye at vi kaller det et varp!

Panasonic Lumix DMC-FZ7
Panasonic Lumix DMC-FZ7

Sist ut i kompaktkameravarpene våre er Panasonic Lumix DMC-FZ7 som vi testet som første norske side i februar 2006. Deengang var veiledende pris ca kr 4500,- men nå får du 12x zoom og 6 megapiksler for kr 2911,- på Multicom. Nordisk versjon er et godt hakk dyrere, og skal du ha det må du til Netshop og legge ut kr 2995,-.

Disse prisene er selvsagt kun aktuelle i skrivende stund. Selv om denne artikkelen heter månedens varp kan selvsagt ikke Akam garantere at du får kameraene til angitt pris. Prisene kan settes opp, gå ned eller kameraer kan forsvinne fram markedet helt. Mange nettbutikker har også uketilbud som du bør sjekke om du er på kamerajakt.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen