Må 3 droppe Norge?

Siden operatøren 3 kjøpte konsesjon til å bygge 3G-nett i Norge i 2003, har mange ventet i spenning på det som forventes å bli Norges tredje 3G-operatør.

I høst skrev vi at 3 må utsette byggingen i Norge ytterligere på grunn av forsinkelser med selskapets 3G-utbygging i Sverige og Danmark. Nå kan det se ut som om ventetiden blir enda lengre.

3 har nemlig økonomiske problemer i Skandinavia. Og det er ikke snakk om lommerusk heller. I følge DI.se hadde selskapet et underskudd på nesten fire milliarder svenske kroner i løpet av fjorårets tre første kvartaler, og opplever en stadig lavere tilvekst i kundemassen. Hvis ikke kurven snart snur og kassa blir bånnskrapt, kan det se mørkt ut for operatørens 3G-planer i Norge.

Utbyggingen av et nytt, norsk 3G-nett vil være en stor økonomisk byrde for 3. Operatøren har allerede punget ut med 65 millioner kroner for konsesjonen alene. Deretter kommer utgiftene ved å bygge ut selve nettet. Til å gjøre jobben har 3 hyret inn Ericsson, og sammen har de undertegnet en utbyggingsavtale som koster 3 hele 2,55 milliarder kroner.

Dyr priskrig
Den trange økonomien i selskapet har flere årsaker. Da 3 skulle etablere seg i Sverige startet selskapet en priskrig for å vinne 3G-hjertene til söta bror. Prisen selskapet måtte betale for å komme seg inn på markedet var imidlertid høy. 3 måtte nemlig senke sine egne priser mye for å å hevde seg i priskrigen operatøren selv hadde startet.

Til tross for at 3 i følge konsesjonene i Sverige og Danmark skulle vært ferdig med utbyggingen i våre naboland for to år siden, er kravene til dekning enda ikke oppfylt. Skal vi tro 3 selv, er det mangel på ressurser og utstyr som er skyld i forsinkelsene og som gjør at Norge må vente til byggingen i Sverige og Danmark er fullført.

- Så fort ressurser frigjøres fra utbyggingen i Sverige og Danmark fortsetter vi i Norge, lovet Frank Sixt i 3 til Digi.no i fjor.

Operatøren forsøkte seg for øvrig på en spansk en i oktober, og ville la Nordisk Mobiltelefon ta seg av 3G-dekningen på den svenske landsbygda og heller konsentrere seg om tettbebygde strøk. Slik kunne 3 spart både tid og penger, og det kunne et øyeblikk se ut til at 3 kunne starte byggingen i Norge tidligere enn antatt. 3 fikk imdlertid blankt avslag på søknaden om samarbeidet av det svenske Post- og Teletilsynet, såvel som Sveriges IT-minister, Ulrica Messing. Operatøren måtte dermed innfinne seg i å oppfylle kravene i den svenske konsesjonen på egen hånd.

3 har allerede brukt langt mer tid, penger og ressurser på utbyggingen av nettene i Sverige og Danmark enn selskapet har råd til. Hvis 2006 utvikler seg til å bli en reprise av fjoråret når det gjelder inntekter og kundetall, er det lett å miste troen på at 3 vil våge seg på noen satsing her til lands.

Om 3 skulle se seg nødt til å avvikle sine 3G-planer i Norge, finnes det imidlertid fortsatt håp for 3G-utviklingen her på berget. I tillegg til at Telenor og Netcom allerede tilbyr 3G til sine kunder, åpnet Nordisk Mobiltelefon sitt eget 3G-nett i Norge for ikke lenge siden, som vi testet rett før nyttår. Det kan også være verdt å merke seg Sense-gründer Nadir Nalbants ønske om å bla opp to hundre millioner kroner for å gi nordmenn et splitter nytt 3G-nett.

(Kilder: Digi.no, ID.se, Dagens IT, IT-avisen)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen