Må betale lisens for TV-en på gutterommet
Teknofil
(Bilde: NRK Beta/Flickr)

Må betale lisens for TV-en på gutterommet

Thomas Hansen (19) fikk en lei overraskelse fra NRK.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

19 år gamle Thomas Hansen fra Nesttun i Bergen kjøpte seg ny TV til gutterommet hjemme hos mor. Han regnet ikke med at det ville følge med en årlig lisensregning på i underkant av 3000 kroner i året med på kjøpet.

Det er omrent samme pris som han betalte for TV-en, skriver avisen Bergens Tidende.

- Jeg skulle heller ha bedt min mor kjøpe tv for meg, sier Hansen til bt.no.

19-åringen forteller til avisen at han synes lisenskravet gir liten mening i og med moren allerede betaler lisens. Han kommer til å selge TV-en igjen, forklarer han.

Det hjelper nemlig ikke at moren betaler lisens i og med Thomas Hansen har litt inntekt og ikke er fullt ut forsørget av moren sin.

NRK skriver følgende på sine hjemmesider:

«Den som er registrert med lisens og vedkommendes ektefelle/samboer kan ha flere fjernsynsmottakere i samme husstand dersom fjernsynsmottakerene brukes av dem og barn som de fullt ut forsørger.»

Thomas Hansen opplyser at han nå heller vil bruke strømmingstjenester, slik at han selv kan velge hva han vil betale for å se.

Lisens for nettbrett?

Montasje/NRK.no.
Montasje/NRK.no.Foto: Side3.no

Det er imidlertid en utvikling NRK følger med på. Betaltjenester som Netflix, HBO og Viaplay er en utfordring for NRK. 22. januar 2013 ble det klart at svenskene må betale TV-lisens på PC-er og nettbrett.

I likhet med Sverige definerer vi «fjernsynsmottaker» uavhengig av teknologien. Allerede i 2007 ble det lagt fram forslag for alternative metoder for å finansiere NRK. Et hinder i dagens praksis er at forhandlere kun har plikt til å melde fra om salg av tradisjonelle TV-er.

Ifølge stortingsmeldingen «Kringkasting i en digital fremtid» har NRK tatt til orde for et alternativ som innebærer at avgiftsplikten utvides til å omfatte alle apparater som kan benyttes til å motta levende bilder, uavhengig av om innholdet kan karakteriseres som kringkasting. PC-er og mobiltelefoner uten mottaker (tuner) vil følgelig omfattes av avgiftsplikten.

Vurderer alternativ

Departementet har foreløpig klonkludert med at "Meldeplikten for salg av fjernsynsmottakere ikke utvides til å omfatte andre apparater enn tradisjonelle fjernsynsapparater", men skriver at de vurderer å innføre et alternativ NRK selv ønsker:

"Departementet vil vurdere å innføre en ordning med kontroll av abonnentregistre for tilbydere av fjernsynsinnhold mot lisensregisteret."

- Dette vil for eksempel innebære at alle som har et kundeforhold til et betal-tv-selskap vil bli sjekket mot NRKs lisensregister, opplyser NRK i meldingen.

Side3 snakket med leder i Unge Høyre, Paul Joakim Sandøy, om den svenske løsningen etter bestemmelsen i 2013.

- For den jevne forbruker er jo dette helt ubegripelig. Det er ingen som synes det er rimelig at en skal betale lisens for et produkt man bruker til alt annet enn å se på NRK. Bare forestill deg at et annet selskap enn NRK hadde foreslått dette. At Netflix skulle begynne å kreve lisens på iPad fordi du ser på netflixvideoer? Det er nok veldig få som ser fornuft i det, sa Sandøy til Side3.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen