Lyst på noe lite, lett og lekkert?

Asus Eee-PC kom som en revolusjon på markedet med sitt minimale design. Med en liten skjerm og lite innhold vekket den nysgjerrigheten hos mange. Ikke minst hos de andre produsentene som har kastet seg inn i konkurransen om å gi deg en liten maskin for en billig penge. Etter hvert har maskinene kommet også hit til Norge og her er modellene du kan velge mellom.

Minimalt fra HP

Hewlett Packard var ikke sene om å kaste seg inn i markedet for å gi deg en liten maskin. De lanserte derfor tidligere i år HP 2133 mininote. 2133 mininote har en skjerm på 8.9 tommer med oppløsning på 1280 x 768 punkter. Denne oppløsningen er meget god, men du vil nok merke at skjermen blir liten om du sakl se storfilmer uansett.


HP Mininote 2133 skal være lett å ta med seg.

Modellen kommer i flere versjoner. Den billigste som vil koste rundt 4000 kroner kommer med harddisk på 120GB, prosessor på 1.2Ghz og 512MB minne. Om du legger på noen tusen får du prosessor på 1.6Ghz og om du ønsker stillegående flashminne på 64GB.

HP sin maskin er blant de kraftigste av denne typen, og dermed også blant de dyreste. Du får vanlige bærbare til denne prisen, men om du vil ha en minimaskin, med liten vekt på 1.3 kg og som akn brukes til litt mer enn bare notatskriving og surfing, så vil HP sin modell kunne være aktuell.

Ifølge HP vil 2133 mininote komme i salg i slutten av september.

Fargerike minimaskiner fra MSI
MSI var enda tidligere enn HP og deres minimaskiner MSI Wind har allerede vært til salgs en god stund i norske butikker. MSI Wind kan kjøpes i flere modeller og du kan velge om du vil ha maskin med 8.9 tommer skjerm eller 10 tommer. Maskinene med 8.9 tommer skjerm koster rundt 3200 norske kroner og kommer med Atom-prosessor på 1.6GHz, 1GB minne og 80GB harddisk. Vekten er på 1 kg, noe som gjør den svært portabel samtidig som den har en viss ytelse. Maskinen har tre USB-porter, minnekortleser og integrert webkamera.


MSI Wind kommer også i rosa modell.

Maskinen med 10 tommer skjerm har samme spesifikasjonene, men koster noe mer. 3500 må du betale for denne i norske butikker. Skjermstørrelsen medfører at vekten havner på 1.2 kilo, men gjør det litt enklere for deg å se hva du har oppe på skjermen. Modellen kan også utstyres med en harddisk på 120GB. Dette vil koste deg 100 kroner mer og vil nok gi en noe tyngre maskin.

MSI sine minimodeller kommer i fargene svart, rosa og hvit.

Acer satser med en ener

Acer er ikke beskjedne og har navngitt sin minimodell Acer One. Denne modellen kommer i fargene blå og hvit på det norske markedet. Maskinene leveres med en skjerm på 8.9 tommer og oppløsning på 1024 x 600 piksler. Maskinene har en prosessorkraft på 1.6GHz og 1GB minne.


Acer One kommer i blå og hvit i Norge.

I utgangspunktet kommer maskinene i to hovedmodeller, en linuxversjon med 8GB flashminne og en windowsversjon med med harddisk på enten 80GB eller 120GB. I Norge er derimot ikke utvalget så stort og det er få butikker som har tatt inn linuxversjonen. Nettbutikken Amentio er en av de få som fører denne med en pris på 2826 kroner. Ellers er det flere butikker som fører versjonen med 80GB til en pris rundt 3200 kroner og 120GB versjonen til cirka 3400 kroner.

Norsk modell fra Multicom
Også norske multicom vil være med på leken, og i sommer lanserte de minimodellen Multicom Alishan. Denne maskinen kommer med vridbar trykkfølsom skjerm på 7 tommer. Du kan selv velge om du vil ha 800 x 480 punkts oppløsning eller 1024 x 600. Den siste oppløsningen vil være lang mer anvendelig slik at du slipper horisontal scrolling.


Multicom Alishan kommer med trykkfølsom og vridbar skjerm.

Multicom lar deg også selv tilpasse resten av maskinen. Prosessorkraften som leveres med modellen er enten 1.3GHz eller 1.6GHz, når det gjelder minne kan du velge mellom 512MB eller 1GB. Du kan også velge om maskinen skal ha 60 eller 80GB harddisk eller flashminne på 16 eller 32GB. Prisen på maskinen varierer ut fra hvilke spesifikasjoner du velger. Den billigste modellen kommer på 4232 mens den dyreste med størst flashminne kommer på hele 7987 kroner. Det spørs nok om det er en minimodell vi snakker om til denne prisen, men du får helt klart en rå liten maskin.

Asus med minimal storebror
Asus merker også at konkurransen i markedet for minimodeller spisser seg til. De har derfor nylig lansert en forbedret versjon av sin Eee-PC. Asus sin nye modell, 901, kommer i to versjoner, en svart og en hvit, begge med 8.9 tommer skjerm. Den hvite modellen kommer med Linux som operativsystem og har flashminne på 20GB. Den svarte versjonen kommer med Windows XP og har 12GB lagringskapasitet. Begge modellene er tilgjengelige i norske butikker og koster cirka 3300 kroner.


Asus satser med ny minimal modell for det norske markedet.

Samtidig kan du fortsatt kjøpe maskinen Asus Eee 900 til circa 2500 kroner i Norge. Denne maskinen med 9 tommer skjerm har 1GB minne og 16GB flashminne til denne prisen. Dette er billig sammenlignet med de andre nyhetene som har kommet på markedet, men samtidig den enkleste.

Kanskje kommer kongen?
De ovenstående maskinene er de som finnes eller med sikkerhet kommer på det norske markedet. Dell har på sin side også lyst til å friste deg. De har derfor lansert Dell Inspirion Mini i USA. Denne minimodellen er ikke tilgjengelig i Norge, men ifølge ryktebørsen vil maskinen komme hit til landet i november måned. Dell vil selv ikke bekrefte dette.

Samtidig vil en meget eksklusiv maskin bli tilgjengelig for nordmenn omtrent samme tid. XO 1, laptopen utviklet av organisasjonen One Laptop Per Child, er i utgangspunktet ment som en billig maskin for barn i fattige land. Det er likevel denne som var inspirasjonen da Asus utviklet sin Eee-PC. OLPC har et prosjekt gående hvor publikum kan kjøpe to maskiner, ensom gis bort og en de kan beholde selv. Prosjektet har tidligere kun vært åpent for personer bosatt i USA og Canada. Nå vil Amazon ta over logistikken på dette og det forventes da at også folk uten for Nord-Amerika kan kjøpe maskinen.

I så fall vil dine valgmuligheter økes betraktelig.


Muligens kan du kjøpe denne minimodellen, XO 1, innen jul.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen