Lyssterk normalzoom fra Panasonic

Lyssterk normalzoom fra Panasonic

Med ny og mer effektiv bildestabilisator.

I dag har MicroFourThirds-systemet (mFT) fått sin første lyssterke normalzoom. Panasonic slipper nemlig sin "Lumix G X Vario 12-35mm / F2.8 ASPH. / POWER O.I.S" i dag.

Som navnet antyder, etter at man har trukket pusten, vil objektivet tilsvare 24-70 mm brennvidde ved fullformat, og få største blender på f/2.8 over hele brennviddeomfanget. Dette er tilsvarende de beste normalzoomene som finnes til alle eksisterende fullformatsystemer i dag, så det er nok liten tvil om at Panasonic med dette ypper til kamp.

Optisk har det nye objektivet fått omtrent alt hva Panasonic har å by på av teknologi. Det er konstruert av 14 optiske elementer i ni grupper, og har et UED (Ultra Extra-Low Dispersion) glasselement som skal redusere fargefeilbrytning, samt et UHR (Ultra High Reflective) element for best mulig skarphet i hele bildeflaten, uansett brennvidde. Panasonics Nano Surface Coating skal hindre optiske feil som skyldes interne reflekser, og på toppen av det hele er hele fire av linseelementene av den asfæriske typen, slik at objektivet kan gjøres så lite som mulig og likevel yte godt. 73,8 mm langt blir det, og bare 305 gram tungt.

Les mer om Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD

Den nye godsaken fra Panasonic får selvsagt også innebygget bildestabilisator, og ikke nok med det, den skal i følge Panasonic være bedre enn før, og hele dobbelt så god på lavfrekvente vibrasjoner. Denne nye bildestabilisatoren ha de døpt Power O.I.S. Figuren til venstre er hentet fra Panasonics pressemateriale om objektivet, men bør kanskje tas med en liten saltklype. De spesifiserer for eksempel ikke hva de mener med "many" eller "few", hvordan de har målt dette, hva som skal til for at et bilde skal kunne kalles skarpt, eller for den saks skyld hvilke frekvenser som er "high" eller "low".

Likevel er det temmelig klart at dette er et temmelig spennende objektiv, og et velkomment tilskudd til det som allerede er det best utbygde speilløse systemet på markedet i dag. Sammen med Olympus OM-D E-M5 kan dette objektivet meget vel vise seg å være det som etablerer mFT som et fullverdig alternativ til de fleste systemer med speil.

En speilløs historie

Fokussystemet i Panasonics nye 12-35 mm er av den interne typen, noe som vil si at det ikke endre størrelse i lengderetningen når man fokuserer. Blenderen består av syv avrundete blader, og objektivet skal være spesielt tettet mot støv og fukt ved hjelp av en gummiring på metallfatningen.

Minste blender blir f/22, og en nærgrense på 25 cm gir det en maksimal makroforstørrelse på 0,17x. Filterdiameteren blir 58 mm.

Pris og tilgjengelighet har vi ikke fått fra Panasonic ennå.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen