Lyset som ikke trenger strøm
Teknofil

Lyset som ikke trenger strøm

Kan selvlysende organismer tjene menneskeheten?

I disse småfrosne tider er det vel ingen som synes at det er dumt å bruke strøm på belysning – svært mye av den energien går jo over til varme.

Men dette forhindrer selvsagt ikke folk i å se etter andre måter å lyse opp tilværelsen på, og en av disse metodene er bioluminescens, der lys skapes gjennom kjemiske reaksjoner i levende organismer.

Et kjent eksempel er billen vi kjenner som sankthansorm, der den vingeløse hunnen bruker lyset til å tiltrekke seg hanner.

Rørene fra sokkelen sørger for å forsyne bakteriene med nok metan til å holde prosessen i gang.
Rørene fra sokkelen sørger for å forsyne bakteriene med nok metan til å holde prosessen i gang.

Uten sammenligning for øvrig har forskere fra Philips tatt dette videre og endt opp med et konsept de kaller Bio-light. Enkelt forklart er dette individuelle glassceller satt inn i en metallramme, og inn i hver celle går det et rør som sørger for tilførsel av metangass.

Gassen fungerer som næring for bioluminescente – eller selvlysende om du vil – bakterier som da sørger for lys uten at du trenger en kraftkilde.

I teorien skal disse bakteriekulturene kunne lyse så lenge de får nok mat, altså gass, og poenget her er at gassen skal komme fra avfallet til en husholdning. I hovedsak tenker vi da på matrester og avføring.

Les også: Motorsykkelen som drives på møkk

Flere muligheter

Å bruke bioluminescens til å lyse opp kåken er som vi ser i skrivende stund ikke spesielt anvendelig. Ikke blir det spesielt lyst heller, så leselampa di bør du uansett beholde.

I tillegg ville du som nevnt i store deler av året blitt nødt til å tilføre mer energi på et annet vis, ettersom dette er lys som ikke avgir noe varme å snakke om. Men strømsparing er nok heller ikke det store målet her.

Nei, skal vi finne mulige bruksområder må vi heller se på hvor det er upraktisk eller umulig å legge opp et ledningsnett eller belage seg på batteridrift. Philips ser blant annet for seg veimerking i stor skala, opplysing/merking av trapper eller nødutanger på nattklubber og kino, samt nødlys naturligvis. De nevner også bioluminescent flora i veikantene, men vi er nok ikke helt på Pandora ennå.

Utfordringen for bioluminescens i bruk er i første omgang å holde organismene i live og reaksjonene gående på en praktisk og håndterlig måte. Hvis det lar seg løse er det en sjanse for at selvlysende bakterier vil kunne gjøre verden til et litt lysere og grønnere sted i fremtiden.

Et "levende produkt" som Bio-light vil også åpne for flere ideer rundt det å bruke mikroorganismer på en mer aktiv måte. I stedet for objekter som bare lyser, hvorfor ikke noe som for eksempel kan reparere seg selv?

Kilde: GizMag

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen