Lys i skumringen

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Se større versjon og flere bilder
Koistinen, et selvforskyldt sosialt utskudd.

"Lys i skumringen" kompletterer serien som startet med "Drifting Clouds" (1996) og fortsatte med det som sannsynligvis er Kaurismäkis beste film, "Mannen uten minne" fra 2002. I likhet med sistnevnte film, ble "Lys i skumringen" plukket ut til å være Finlands kandidat til Oscar-utdelingen i kategorien "Beste utenlandske film". Som han også gjorde i 2002 da han uttalte at han ikke følte for å feste i en nasjon som praktisk talt var i krig, sa Karusimäki nei takk til årets utdeling, også denne gang i protest mot president Bush sin utenrikspolitikk.

Antihelt

Trilogien som "Lys i skumringen" er en del av, handler om samfunnets mindre populære og deres håpløse historier, gjerne krydret med litt deprimerende ensomhet. I denne filmen møter vi Koistinen, en sikkerhetsvakt og selvforskyldt sosialt utskudd. Han er langt ifra den skarpeste eller den mest populære og tilbringer mange av kveldene sine strebende på en semi-ekslusiv bar, før han rusler avgårde til en pølsebod eid av en av hans ytterst få beundrere.

Se større versjon og flere bilder
Sliter du med at du er for glad? Da kan du se "Lys i skumringen".

En kveld blir Koistinen helt uten videre sjekket opp av en pen kvinne, og enkel som han er innleder han ukritisk et forhold til henne. Kvinnen er ikke hvem som helst; han har møtt filmens stereotypiske "femme fatale" og ballen mot hans undergang har begynt å rulle.

Simplifisert depping

Aki Karuismäki er kjent for sin enkle dramaturgi og underspillende karakterer. Dessverre fører dette til at "Lys i skumringen" blir en fryktelig enkel og kjedelig film. Visuelt minner den om en gjennomsnittlig nordisk film, med handlingen lagt til Helsingfors. Samtidig minner stilen til Kaurismäki om Takeshi Kitano på en dårlig dag.

Kaurismäki har redigert filmen selv og må finne seg i å ta hovedskylden for det vanvittig labre tempoet og den kunstige stemningen filmen tilbyr. Flere scener minner om mislykket prøvefilming, mens andre virker mer som et publikumsfilmet teaterstykke som sannsynligvis ikke hadde fått veldig gode kritikker.

Lys i skumringen

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen