Guide

Lynvernet tar støyten

Lynet trenger ikke slå ned i boligen for at flatskjerm og annen fintfølende elektronikk i hjemmet blir ødelagt. Selv om lynet slår ned et godt stykke unna, kan det oppstå overspenning som får kretskortene til å brenne opp og kortslutte.

Beskytter alle slags kabler
Selv om overspenningsvern i sikringsskapet stanser hissig overspenning i strømkabelen, hindrer det ikke overspenning som oppstår i telelinjen, nettverkskabelen eller antennekabelen. Derfor anbefaler forsikringsselskapene lynvern i tillegg. Lynvernet likner skjøtekontrakter som settes i veggkontakten (helst jordet). Deretter plugges PC- ens og TV-ens strømkabler i lynvernet, sammen med telefon-, nettverks- og antennekabler. Lynvern på kabel-TV-kabelen er mye sikrere enn galvanisk skille.


Sånn kan det i verste fall gå...

Forsikringsselskapene jubler
Lynvernet kommer fra produsenten Norsk Datatilbehør (www.nd.no). - Alle våre produkter er godkjent av forsikringsselskapene slik at du kan være sikker på at de virker. De blokkerer kraftig overspenning, og noen har også strømfilter som fjerner elektrisk støy, forteller daglig leder Lasse Hasselgren.

Forsikringsselskapene jubler og gir rabatt hvis du installerer lynvern. Gjensidige NOR nekter å forsikre ansatt-PC-er i hjemmekontorene uten overspenningsvern.


Her er "lynforsikringen" - Lynvern HiFi-TV øverst har kontakter for 4 elektriske apparater og 2 antennekabler (2 inn og 2 ut), mens Data-iTX nederst kan tilkobles 2 tele-/bredbåndskabler.

Ulike lynvernløsninger
Her er de mest aktuelle lynvernløsningene:

Lynvern EL til 400 kroner fra Norsk Datatilbehør har én stikkontakt for f.eks. fryseboks, kjøleskap og varmvannsbereder.

Lynvern EL-iTX til 450 kroner og MNT-TELE N/WH fra Phoenix Contact har en stikkontakt og doble telefonkontakter (én linje inn og én ut) for å beskytte bredbånd, nettverk og telefon i tillegg til PC og liknende.

Lynvern Data-iTX til 1000 kroner fra Norsk Datatilbehør har fire stikkontakter (for inntil fire PC-er, skrivere, modemer og liknende) og fire telekontakter (to linjer inn og to ut) med både overspenningsvern og strømfilter. Dette supervernet beskytter alt data- og teleutstyr. Pronic SuperPro10 er et tilsvarende, godkjent lynvern med åtte stikkontakter og fire telekontakter.

Lynvern HiFi-TV til 1000 kroner fra Norsk Datatilbehør har fire stikkontakter og fire antennekontakter (to inn og to ut) som beskytter TV, digitalboks og hjemmekino. Det beskytter både mot lynnedslag og elektrisk støy som kan få høyttalerne til å sprake og flatskjermen til å knitre.MNT-TV-SAT S/WH fra Phoenix Contact er et tilsvarende lynvern med en stikkontakt og to antennekontakter.

Kostnaden ved å anskaffe lynvern er lavere enn egenandelen hvis et lynnedslag griller flatskjermen din. Vi har selv brukt lynvern i flere år, og kan sterkt anbefale det.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen