TEST: Lyntest: HP Touchsmart IQ500
Test

Lyntest: HP Touchsmart IQ500

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Vi har sett flere varianter av “alt i ett”-maskiner i løpet av de siste årene. HP har tidligere vært ute i markedet med en forløper til den modellen vi tester her, men den skal vi forbigå i stillhet.

Mest kjent av “alt i ett”-maskinene er kanskje Apple med sine Imac-er. Med IQ500 har HP klart å dra konseptet ett ganske langt hakk videre. Dette er noe nytt og ganske forfriskende.

Meget følsom
Det som i første omgang skiller IQ500 fra det meste du har sett før er den trykkfølsomme skjermen. HP benytter faktisk samme teknologi som Apple benytter i Iphone. Dette etterlater et spørsmål om hvorfor Apple ikke har gjort noe liknende i sine Imac-er, men det får vi overlate til Apple å svare på.

HPs løsning innebærer også et helt eget grensesnitt hvis du ønsker å bruke den trykkfølsomme skjermen effektivt. Det forhindrer ikke at du kjører Windows i sin opprinnelige versjon kun ved å benytte fingeren som manøvreringsverktøy. Maskinen leveres med Windows Vista Home Premium.

Poenget med denne maskinen er imidlertid at den kan benyttes på flere måter. Du får også trådløst tastatur og trådløs mus sammen med maskinen slik at du kan bruke den som en helt normal maskin. Du kan også bruke tastatur og mus som manøvreringsverktøy selv om du er i grensesnittet for fingerbruk. Det fungerer faktisk ganske bra, litt avhengig av hva du vil ha gjort.

Lekker sak
Dette er en maskin som inneholder det aller meste. Først og fremst er den faktisk ganske lekker å se på. Den er utført i sort pianolakk med noen blanke metallkanter.
Pianolakken gjør at det ser lekkert ut, men siden skjermen er til å ta på, øker behovet for en støvklut i umiddelbar nærhet. Både for å få støvet unna, men også for å fjerne fingeravtrykk fra skjermen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HP Touchsmart IQ500

Skjermen er ikke bare trykkfølsom, den er også stor. Hele 22-tommer står til din disposisjon. Oppløsingen er på 1680 x 1050 piksler. Hvis vi skulle sette fingeren på noe må det være mangelen på muligheten for å koble på en ekstern skjerm. Dette ville gjort den enda mer attraktiv.

Mye teknologi
Maskinene leveres med fire gigabyte minne og en SATA-harddisk på 500 gigabyte. Maskinene har også det meste av andre ting du trenger. Den har en DVD-brenner som håndterer DVD-RAM, samt nettverksport i tillegg til støtten for trådløst nettverk.

I og med at dette er en maskin som er ment for mediebruk er den også utstyrt med en 5-i-1 minnekortleser, samt Firewire-port og hele seks USB-porter. Den har også integrert videokamera og mikrofon for videosamtaler. I tillegg har den integrerte høyttalere som faktisk har bra lyd.

Tv-en som ble borte
IQ500 er også en mediesenter-PC. Dette er imidlertid en sannhet med visse modifikasjoner. Den har riktignok en egen antenneinngang, men tatt i betraktning at vi her på berget er i full gang med overgangen til det digitale bakkenettet vi du ha liten nytte av denne funksjonen. RiksTV sier de er i en prosess for å gjøre dette tilgjengelig for slike PC-er, men det hjelper lite med denne maskinen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HP Touchsmart IQ500

Nå skal ikke dette på noen måte redusere IQ500s verdi: denne maskinen har nok av andre ting som taler til dens fordel. Uansett kan du bruke funksjonaliteten i Windows Media Center til andre ting, som musikk, bilder, nedlastet video og DVD-er. Det er kun tv-funksjonaliteten som ikke vil fungere.

HP Touchsmart IQ500 kommer også med en egen fjernkontroll for bruk sammen med mediesenterfunksjonaliteten.

Trådløse viderverdigheter
Som sagt er maskinen utstyrt med trådløst tastatur og mus. Begge disse styres via infrarød teknologi. Hvorfor HP velger denne løsningen er litt merkelig sett fra vårt ståsted.
Etter vår mening hadde en løsning med Bluetooth-basert oppkobling vært langt mer brukervennlig.

Vi hadde flere ganger problemer med at tastetrykk ikke ble registrert og regner med at dette er på grunn av at tastaturet ikke sees skikkelig av mottakeren i pc-en. Dell har blant annet brukt Bluetooth i en av sine XPS-varianter og denne løsningen fungerer langt bedre. Når er det ikke noe problem å benytte et annet tastatur eller mus med en annen trådløsteknologi, men det er ikke poenget.

Masse programvare
HP har stappet maskinen med mye god programvare i tillegg til det som følger med Windows, som blant annet Microsoft Works. I tillegg finner du programvare beregnet for bruk med HPS berøringsteknologi:
 • HP TouchSmart Music
 • HP TouchSmart Video
 • HP TouchSmart Photo
 • HP TouchSmart RSS Feeds
 • HP TouchSmart Notes
 • Windows Photo Gallery
 • Windows Media Player
 • Windows Movie Maker
 • Windows DVD Maker
 • Cyberlink DVDSuite Deluxe
 • Cyberlink YouCam
 • Muvee AutoProducer
En fullstendig oversikt over hva som følger med og hvordan maskinene er konfigurert finner du på HPs hjemmesider.

En meget godt forsøk
Vi har lekt oss et par dager med maskinen og selv om det kanskje ikke er verdens kraftigste maskin holder dette lenge. Her får du gjort alt du trenger å bruke maskinen til. Kanskje ikke til meget tung videoredigering, men det er den heller ikke laget for.

Vi er imponert av det HP har fått til med denne maskinen og det gav oss mye god underholdning å teste maskinen i bruk. Den er enkel å forstå og ikke minst svært enkel å bruke. Prislappen på 11 997 kroner er kanskje litt i stiveste laget, men det koster som sagt å være kar.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen