Lynraskt fra Samsung

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Alternativ tekst mangler
(Foto: Engadget)

Mobilsurfing i bredbåndshastighet har fått en ny betydning etter at HSDPA (High Speed Downlink Packet Access)kom på banen. Med denne nettverksteknologien kan du oppnå nedlastningshastigheter som er rundt ti ganger raskere enn 3G-nettet vi har i Norge, og på nivå med en gjennomsnittlig, bredbåndslinje. Dermed går det lynraskt å laste inn nettsider eller å hente filer fra internett.

HSDPA er imidlertid ikke like imponerende når det kommer til opplastningshastigheter. Selv de nyeste HSDPA-nettene har en øvre grense på 384 Kbit/s, og de fleste mobiltelefoner med støtte for teknologien greier ikke mer enn 128 Kbit/s.

Sender data i bredbåndshastighet
Samsung viser at vi går raskere tider i møte. På ITU Telecom World 2006, som foregår i Hong Kong i disse dager, demonstrerer produsenten neste generasjons HSDPA: HSUPA (High Speed Uplink Packet Access).

HSUPA er kort fortalt HSDPA med en kraftig forbedret opplastningshastighet. Samsung viste allerede på tirsdag frem en protomodell med HSUPA, som greier å laste opp data med en hastighet på 2 Mbit/s.

En tommelfingerregel for å regne ut hvor lang tid det vil ta å sende en fil , er å dele linjehastigheten på åtte. Med en 2Mbit-linje skal telefonen altså kunne sende data i hastigheter på rundt 250 kilobyte i sekundet. Det betyr at det vil ta omtrent 12 sekunder å sende en musikkfil på 3 MB.

Samsung skal etter planen ha klar den første HSUPA-telefonen for det kommersielle markedet allerede neste år. Denne blir høyst sannsynlig lansert eksklusivt for kunder av Orange.

Samsung får høyst sannsynlig ikke ha HSUPA-teknogien for seg selv særlig lenge. Det forventes nemlig at også LG har en HSUPA-telefon på gang.

Perfekt for video
At produsentene nå begynner å prioritere opplastningshastigheter vil først og fremst få betydning for tjenester med brukersentrert innhold. Youtube og andre videotjenester vil for eksempel bli langt mer attraktive når du kan laste opp videosnutter på sekunder istedenfor minutter.

MMS-meldinger vil også kunne bli helt annerledes enn vi kjenner dem i dag, ettersom du vil kunne sende store videoer og musikkfiler på like kort tid som det tar å sende et lavoppløst bilde i dag.

Når, og om vi får se HSUPA her til lands er en helt annen sak. De norske operatørene har tross alt verken vist seg villige til å oppgradere dagens 3G-nett eller ta i bruk nye nettverksteknologier, mens nabolandene våre allerede har fått HSDPA, Trykk-og-snakk og annet snask.

(Kilder: Samsung, Engadget, Donga, Webwereld)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen