Trådløs dataoverføring med synlig lys har kommet nærmere en realitet. Bildet er hentet fra en tidligere demonstrasjon, hvor en LED-lampe strømmer videoinnhold til en mobil.
Trådløs dataoverføring med synlig lys har kommet nærmere en realitet. Bildet er hentet fra en tidligere demonstrasjon, hvor en LED-lampe strømmer videoinnhold til en mobil. (Bilde: Velemnni)

Lynrask dataoverføring med LED-lamper har kommet nærmere en realitet

«Li-Fi» har gitt hastigheter på 224 gigabit per sekund - nå fungerer teknologien i normale omgivelser.

Lysbasert, trådløs dataoverføring er noe det har blitt eksperimentert med en god stund, og allerede i 2013 kunne vi melde om vellykkede forsøk med den såkalte «Li-Fi»-teknologien.  Som International Business Times melder har løsningen nå kommet mye nærmere en realitet.

Nylig ble det nemlig utført et nytt forsøk med Li-Fi-teknologien, hvor forskere klarte å oppnå en overføringshastighet på én gigabit per sekund.

Dette er cirka 100 ganger høyere enn en gjennomsnittlig Wi-Fi-tilkobling. og raskt nok til gjennomsnittlig HD-film kan lastes ned på bare sekunder. 

Denne hastigheten er riktignok blitt oppnådd tidligere, men det interessante med det nye forsøket er at det ikke ble utført i et laboratorium, men derimot i helt realistiske, hverdagslige omgivelser, nærmere bestemt i kontor- og industrilokaler.

Synlig lys som skrus av og på

Det er forskere hos selskapet Velmenni som står bak det seneste eksperimentet. Teknologien, som ble oppfunnet i Storbritannia i 2011, kalles «visible light communication» (VLC) og baserer seg, som navnet antyder, på dataoverføring via synlig lys.

Dette foregår i korte trekk ved å benytte «smarte» LED-lamper som overfører binær kode til en lyssensor ved å slå lyspærene av og på i ekstremt høy hastighet, omtrent som en avansert form for «morsekode». Lyset slås av og på med intervaller på bare nanosekunder, det vil si milliarddels sekunder.

Dette er naturlig nok mye raskere enn det menneskelige øyet kan oppfatte, så dermed vil lyset som sender signalene fremstå som et helt vanlig, statisk lys. Ved å basere seg på synlig lys har løsningen imidlertid også noen ulemper, for eksempel at den ikke kan benyttes gjennom vegger. På den annen side kan dette også være en positiv egenskap, for eksempel i sikkerhetsøyemed.

Har oppnådd hele 224 gigabit per sekund

På bakgrunn av det nye, vellykkede eksperimentet tror Velmenni at Li-Fi-teknologien faktisk snart kan nå ut til forbrukere innen relativt få år. Det vil ta lang tid før teknologien eventuelt tar over for Wi-Fi, siden den krever en helt ny infrastruktur, men mer realistisk er det at den kan eksistere som et supplement der hvor ekstra høy hastigheter er påkrevd.

Li-Fi-teknologien har for øvrig et ekstremt potensiale som ligger mye høyere enn det Velmenni oppnådde i det nye forsøket. Som International Business Times meldte i februar i år har forskere ved Oxford-universitetet klart å komme opp i vanvittige 224 gigabit per sekund med Li-Fi-teknologien.

Denne hastigheten vil være nok til laste ned 18 filmer på 1,5 GB hver på bare ett sekund. Dette var imidlertid et eksperimentelt forsøk som ligger ganske langt unna en kommersialisering. I mellomtiden er den nylig oppnådde én gigabit heller ikke å forakte.

Under kan du se en demonstrasjonsvideo fra Velmenni hvor teknologien brukes til å strømme innhold til en mobil.

I mellomtiden kan vanlig Wi-Fi brukes til andre ting enn dataoverføring: Her brukes Wi-Fi til å «se» gjennom veggen »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen