Lynet traff mobilen

Lynet traff mobilen

Det så først ut som om lynet slo ned i nabohuset, men så fikk jeg et støt som kjentes ti ganger verre ut enn å få støt fra en stikkontakt, forklarer Theodor til BA. 

Etter å ha blitt truffet av lynet løp han inn i huset og krøp sammen i sofaen, der han tydelig kjente virkningen av nedslaget. – Det kjentes som om armen var helt lammet, og hele området fra albuen og opp var glovarmt, sier Theodor i følge BA. 

Mens Theodor slapp med skrekken, var telefonen mindre heldig. Etter nedslaget var den helt kaputt, med tydelige merker etter møtet med lynet. 

Leger advarer
I sommer advarte britiske leger mot å bruke mobiltelefon i tordenvær. Bakgrunnen for advarselen er at det er rapportert om en rekke tilfeller hvor personer har blitt skadet når de har snakket i mobiltelefon under tordenstormer.

En av rapportene inneholder informasjon om en 15-årig jente som fikk alvorlige helseproblemer som følge av et lynnedslag i mobilen, og som fortsatt sitter i rullestol et år etter ulykken.

Legene ønsker å belyse problemet slik at ikke flere havner i samme situasjon som den 15 år gamle jenta.

Forsterker
Hvis ulykken først er ute, og lynet slår ned der du befinner deg, vil bruken av en mobiltelefon kunne gjøre skadeomfanget langt større enn uten bruk av telefon.

Legen Swinda Esprit ved Northwick Park Hospital i England forklarer dette med at motstanden huden har for lynnedslag blir forstyrret dersom du holder en metallisk gjenstand som en mobiltelefon idet lynet slår ned. 

Det er altså ikke slik at mobiltelefonen trekker til seg lyn. Andre metallgjenstander vil kunne gjøre tilsvarende skade om du bærer dem mot huden.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen