Guide

Lyn griller flatskjermen

Nærmer de beksvarte skyene seg? Digital finelektronikk er superfølsomt i tordenvær. Det gjelder også flatskjermer med tilhørende digitalbokser. Etter en juninatt med kraftige tordenskrall sist sommer, luktet det svidd av bredbåndsboksen på veggen i vårt hjemmekontor. Det var en ekkel, giftig lukt.

Dagen etter var telefonen død, e-posten død, Internett livløst, - og Relacom ville ikke si når de kunne komme.

Lynvern ble redningen
I august gnistret det igjen i skyene. Bredbåndsboksen overlevde, men lynet tok knekken på telefonapparatet. Naboens PC-skjerm fikk et nådestøt. Et par dager senere plugget vi lynvern inn i kontaktene hjemme. Etter den dagen er ikke en eneste dings blitt svidd. Nå jobber vi trygt ved PC-en selv når beksvarte skyer samler seg over hjemmekontoret. Flatskjermen i stua er også beskyttet.2.500 lynnedslag hver dag
I mai i år ble det registrert totalt 500 lynnedslag i Norge. I juni var det 17.500. - I juli og august forventes det 2.500 lynnedslag hver eneste dag, i følge forsikringsselskapet If. Østfold, Agder og Telemark er mest utsatt. Det er verst på varme og fuktige dager i juli.

Digitalt utstyr er superfølsomt i tordenvær. Å reparere skaden er ofte ikke lønnsomt. Det er billigere og enklere å beskytte utstyret mot skader.

Flatskjerm er en lyn-magnet
– Det er fryktelig ergerlig å oppdage at PC eller flatskjerm er ødelagt, sier sjefingeniør Runar Bache i If. Hjemforsikringen dekker skaden, men egenandelen må betales av egen pung. Hos If er den 4.000 kroner.

Etter tordenvær har installatører og reparatører flust opp å gjøre, og ventetiden er lang. Ødelagt utstyr må ofte erstattes med nytt, og installeres med plunder og heft.

Trekk ut kontakten!
Hvis du er hjemme når lynet flerrer himmelen, er det best å trekke ut strøm-, telefon-, bredbånd- og antennekablene. Det samme gjelder før du drar på ferie, eller bare skal bort en helg. Om sommeren er Østlandet mest utsatt for lynnedslag. Om høsten og vinteren lyner det langs hele kysten.

Overspenning i nettet
Lynet trenger ikke slå ned i huset for at elektronikken skal bli ødelagt. - Selv om det slår ned et godt stykke unna, kan det oppstå overspenning i ledningsnettet. Da kan kretskort brenne opp og kortslutte, sier Runar Bache.


Hos Sintef finner du er nettsted som viser alle registrerte lynnedslag time for time, dag for dag. 

Beskytter bare strømnettet
Mange boliger har montert overspenningsvern i sikringsskapet. Det stanser overspenning i strømkabelen, men stopper ikke overspenning som oppstår i telelinjen, nettverkskabelen eller antennekabelen. Sikringsskapet har vanligvis heller ikke strømfilter som fjerner svak overspenning (elektrisk støy) som forstyrrer den sårbare elektronikken. Forsikringsselskapet If anbefaler både overspenningsvern i sikringsskapet og finvern i stikkontaktene.

Lynvern - din beste forsikring
Finvern, eller lynvern som det også kalles, reduserer sjansen for at PC, telefon, bredbåndsmodem, trådløsadapter, digitalmottaker og flatskjerm blir grillet av lynet. Lynvernet plugges mellom de forskjellige kontaktene, blokkerer overspenning og filtrerer elektrisk støy. Det selges mye skrot som overhodet ikke gir beskyttelse, så pass på at du kjøper utstyr som er godkjent av forsikringsselskapene (FG-merket).

Lynvern koster 500-1.000 kroner avhengig av hva du vil beskytte. Det er billig forsikring mot avbrudd, ergrelser, plunder og heft.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen