Test

Lykke Li - Youth Novels

En av årets største samtaletema under Bylarm var 21-årige Lykke Li fra Stockholm. Lykke Li Timotei er den unge artistens fødenavn(!) og uten å være ufine kan vi konkludere med at den kreative, lekne og løsslupne innstillingen som ligger bak navnet hennes også preger "Youth Novels". For å snekre sammen det etterlengtede debutalbumet har hun fått produsenthjelp fra indiepop-musikeren og produsenten Bjørn Yttling, mest kjent fra trioen Peter, Bjorn & John. Resultatet har blitt en vaskekte forundringspakke i form av en tolvspors plate.

Poetisk pop, kryptiske tekster og skitne koringer

Lykke li står oss bi.
Lykke Li står oss bi.

For å være flåsete først som sist: begjæret og formidlingsevnen Lykke Li tilkjennegir allerede i åpningskuttet Melodies and desires er så ektefølt at du får lyst til å bli med henne hjem allerede ved første gjennomlytting. Stemmen hennes er ikke så ulik den hardtarbeidende landskvinnen Robyns, men der sistnevnte bedriver skamløs, frekk og catchy dansbar pop er Lykke Li innestengt i leiligheten sin der hun leker med elegante sammensetninger av lyder og stemninger. Og der Robyn samarbeidet med The Knife, benytter Lykke Li seg altså av Bjørn Yttling.

Produsentvalget viser seg å være særdeles klokt. Yttling bidrar kraftig til å gjøre "Youth Novels" til en minneverdig lytteopplevelse og man kan høre avtrykket hans i både rytmer, koringer og arrangement. Selv om Yttlings popestetikk tidvis er faretruende nær å bli irriterende lettbent, på linje med Peter, Bjorn & Johns egen plystreslager Young Folks, er den likevel både vanskelig å overhøre og ekstremt fengslende. Når Lykke Li i tillegg tilfører motvekt med sin barnlige nynning og fremviser fin formfølelse unngår radarparet det pompøse aspektet tolv atmosfæriske låter fargelagt med klangbilder gjerne kan bli overskygget av. Når balansekunsten mellom høytsvevende filmatisk pop og det mer jordnære uttrykket mestres til fulle blir "Youth Novels" derfor beundringsverdig og betagende fremfor følerisk og prektig.

Har edge, vil slå til?

Det er ikke vanskelig å trekke frem låter som godt illustrerer Lykke Lis kvaliteter. Little Bit er den smittende og umiddelbare låten enhver popskive trenger, en sjarmerende poplåt med en dypt fortrolig og uimotståelig kjærlighetstilståelse. The Trumpet In My Head åpner med en cheesy akustisk gitarintro som oppheves av repeterende ungpikeaktige messing: «I can`t get that trumpet out of my head». Hanging High er et eksempel på en låt der fundamentet er perkussivt, den skaper motvekt og røsker mer enn den svinger. Denne vindskeive, forblåste og poetiske oppbyggingen gjør at jeg mistenker Lykke Li for å ha hørt mye på Kate Bush.

Lykke Li ble fortjent snakkis på Bylarm.
Lykke Li ble fortjent snakkis på Bylarm.

I`m Good, I`m Gone er rufsete og viser Lykke Li fra andre siden av gaten, mer frempå, mer refrengorientert og tøff i trynet. Variasjonen er stor: fra det luftige feminine til røft og elektronisk. Et kroneksempel er Dance, Dance, Dance som bygger seg opp gradvis og dynamisk til å bli en slags kammerpop. Det er så enkelt, så elegant. Plutselig dukker en saksofon opp og fullfører reisen med en tidsmaskin som er innom både kunstpop, jazz, blues og elektropop uten at det på noe tidspunkt havarerer.

"Youth Novels" kan neppe kalles vaskekte pop. Tildels er Lykke Li så befriende eksperimentell at hun frigjør seg fra sjangerbegrensinger, hun leker ikke med musikken for å leke, kreativiteten er heller et resultat av et fortryllende overskudd. Oppmerksomheten hun har fått er derfor særdeles velfortjent og gledelig. At kvinnebølgen i skandinavisk pop er over oss som aldri før bør vi prise oss lykkelig over så lenge artistene holder like høy kvalitet som Lykke Li.

Konklusjon

Dette er ikke nødvendigvis alles kopp te, men "Youth Novels" bør definitivt kunne falle i smak om du ønsker deg en popplate som både er episk, ærlig og varmende. "Youth Novels" låter slik alternativ pop bør låte i 2008, oppdatert, åpenhjertig og autentisk. Du bør med andre ord ikke være redd for å bli henført av et blomsterbarns bekjennelser.

Lykke Li Youth Novels   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen