Nostalgi
Sound Blaster AWE32 – Drømmekortet for mange på 90-tallet. (Bilde: Wikipedia og iStockphoto)

Slik mistet lydkongen Creative tronen

Kjemper nå i skyggen av seg selv.

Etter som årene har gått i IT-bransjen har det naturlig nok blitt en del endringer underveis. Noen selskaper har holdt ut siden tidenes morgen, mens atter andre har kommet til i den senere tid.

For andre igjen har det vært en litt mer dramatisk skjebne, og de finnes ikke lengre. Det kan være mange grunner til det, enten at de for eksempel er kjøpt opp av andre aktører, eller at de rett og slett ikke har hatt en forretningsmodell som har vært levedyktig.

Creative Labs har heldigvis ikke gått dukken, ei heller blitt kjøpt opp av andre, men de har jammen vært gjennom en berg- og dalbane av en historie. I dag er de langt unna den dominerende stillingen de hadde i sin tid. Hvorfor vi mener det, og ikke minst hvordan det skjedde, skal vi komme nærmere inn på i det følgende.

Holdt det gående i 30 år

Creative Labs startet opp som et selskap som reparerte datamaskiner. Grunnleggeren Sim Wong Hoo var en driftig kar, og ikke lenge etter oppstarten hadde han utviklet et ekspansjonskort for Apple II-maskiner for å utvide minnekapasiteten. Dette var bare starten, og snart skulle det dreie seg om lyd.

De første lydproduktene fra Creative var faktisk ikke lydkort, men snarere en lydoppgradering i maskiner som de utviklet for det kinesiske markedet. Med denne oppgraderingen fikk maskinene blant annet mulighet til å spille av både tale og melodier. Lydfrøet var sådd, og takket være suksessen med de tilpassede maskinene tok det ikke lange tiden før det dedikert lydkort var på plass.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (56)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen