TEST: Lydkort på steroider
Test

Lydkort på steroider

Denne testen er utført av vår samarbeidspartner ITpro,

Soundblasters nye toppmodell av lydkort, X-Fi XtremeGamer, er lydkortet for FPS-diggeren som ikke vil gå på kompromiss med lyden. Alt i alt er dette kortet en av de bedre opplevelsene for deg som spiller tunge spill og vil ha GOD lyd - et kort for de audiofile.

Den nye serien til Soundblaster, X-Fi er rettet mot hardcore spillere som vil ha god lyd uten at det går ut over ytelsen. X-Fi XtremeGamer er arvtakeren til SoundBlaster Audigy 2 ZS.

Om du kun har et sett med hodetelefoner eller noen svake 2.1 høyttalere, så er ikke dette kortet for deg. Vel, du vil få god nytte av kortet, men det svakeste leddet her vil være høyttalerne eller hodetelefonene.
Kortet er heller ikke siktet mot slike brukere, men for de som sitter med 5.1 surround og 300 watts subwoofer.

Krystallklar lyd, fantastisk 3D-effekt, en oppdatert EAX som gir gode spill- og multimediaopplevelser, og selvfølgelig stålkontroll av selve lyden.

For maksimal kontroll av lyden blir kortet levert med en egen styringskontroll som lar deg detaljstyre lyden til beste tilpasning.

Kortet kommer i 4 versjoner, med den billigste versjonen X-Fi Xtreme Audio til rundt 500,-, og toppmodellen som heter X-Fi Xtreme Gamer Platinum Fatal1ty Pro til nærmere 2.000,-. De to øvrige modellene er Elite Pro og Fatal1ty som ligger midt i mellom i prissjiktet. Kortet vi har testet koster rundt 6-700 kroner.

Design og konstruksjon

Vel, dette er et internt lydkort, og således er det svært lite å kommentere på det. Kvaliteten er som vanlig er med Soundblasters produkter: Gjennomført bra.

Plugger til kontakter er markert med standarder, i tillegg til at mic-inngang har et lite svakt lys.

Oppsett
Plug-And Play. Putt kortet i maskinen, start opp og kjør installasjons-cd-en.

Oppsettet av programvaren var litt mer omstendig, og til dels uvant. Selv etter litt bruk var det delvis forvirrende å finne fram og styre ting i programvaren som fulgte med.

Når du først har fått oversikten, får du til gjengjeld stålkontroll over lyden, enten det var i Gaming Mode, Entertaintment Mode eller Audio Creation Mode.
For de mer audiofile vil du også kunne detaljstyre THX-oppsettet med pinlig nøyaktighet, i tillegg til styringer av høyttaleroppsett, balanse og liknende.

For de som ikke har snøring på hva THX er og hva som er optimalt oppsett av dette, så er det best å styre unna. Klusser du ting for mye til her, blir lyden bare verre. Uansett er dette ikke dramatisk, da du kan sette innstillingene tilbake til standard.

Ved første gangs kjøring så går programmet gjennom for å finne beste oppsett, og lar deg sette opp høyttalerne samt kjøre en rekke testprogrammer for å optimere lyden. Dette var en ganske grei prosedyre, og alt er godt visualisert slik at du får kontroll over dette.

Funksjoner
Konsollkontrolleren lar deg styre lydoppsett for spilling (Gamer Mode), musikk og film (Entertaintment Mode) og opptak av lyd (Audio Creation Mode).

Alle disse gir forskjellig styring av selve kortet, som tilpasses optimalt for de forskjellige modusene. Selv om selve programvaren er vanskelig å finne frem i, så lar den deg styre ting slik du vil ha det - med perfekt resultat.


Gamer Mode
I denne modusen får du styre alt fra mic til EAX, høyttaleroppsettet, equalizer, 3D oppsett for lyd, og X-Fi Crystalizer. Sistnevnte funksjon er å forbedre lydopplevelsen ved å gi en klarere og "oppgradert lyd" for de med enkle høyttalere eller hodetelefoner.

Spilltestene som er utført ga overraskende klare og realistiske resultater. Flere ganger har jeg snudd meg for å sjekke hva som lagde lyd i bokhylla bak meg, eller for å se om det var døra som åpnet seg. Skremmende realistisk, og de som like action-spill som Quake, Prey o.l må dette bli en enorm opplevelse.

Selv tok jeg noen enkle tester i Prey, noe som fikk meg rimelig svett i løpet av kort tid, i tillegg til at det ble heftig bassdunk på gitte plasser.


Entertaintment Mode
Dette er modusen for avspilling av musikk og film. Situasjonen her er ikke noe annerledes enn ved spill, lyden blir forbedret og lydgjengivelsen svært realistisk under filmer.

Ved avspilling av musikk og da især MP3 er det Crystalizer kommer til sin rett. Musikken blir renere og klarere, i tillegg til at "trykket" er hakket vassere.

I begge disse to modusene får du god kontroll over lyd framme og bak, slik at du kan tilpasse den til din posisjon.

Audio Creation Mode
Om du skal ha et toppkort for vanlig amatør-opptak av lyd eller for ripping av MP3, så vil X-Fi være kortet for deg, uten at det koster skjorta. Programmet lar deg få tilnærmet studiokvalitet på mixeren, og selve oppsettet på denne er omtrent som et profesjonelt miksebord.

Ytelse og kapasitet

Til sammenligning med forrige toppmodell fra Soundblaster, så hadde Audigy 2 rundt 5 million transistorer, mens X-Fi har rundt 50 millioner samt 4 subprosessorer.

Alt for at du skal få maksimal lyd og samtidig maksimall FPS i spill. Kort og greit, du slipper kostbar prosessorkraft som går til dekomprimering av lyder, da kortet tar seg av det, med mellomlagring i minnet på kortet.
Gode, gamle Audigy leverte ca 1250+ MIPS (Millioner Instruksjoner Per Sekund), mens X-Fi leverer 30.000+ MIPS.

Toppkortene i X-Fi serien, Fatal1ty Pro og Elite Pro har i tillegg 64MB XRam integrert på kortet, slik at kortet har ekstra å gå på og kan arbeide raskere uten at det går ut over selve prosessoren i pc-en. Det gjør den perfekt både til audio-redigering OG det ultimate kortet for spillere.


Konklusjon

Soundblaster plasserer seg igjen i toppsjikt av lydkort med sin X-Fi serie, og med dagens brukerkrav til maksimal avkastning og ytelse vil kjøperne av dette kortet bli svært fornøyd.

Til tross for pc-en hengte seg to ganger under bruk og en blåskjerm etter at kortet har ble montert, anbefales dette kortet på det sterkeste - om man skulle kommet med noen sterkere uttalelse måtte det blitt at dette kortet skulle vært obligatorisk og standard

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen