Test

Lust, Caution

Taiwan-fødte Ang Lee er best kjent for "Brokeback Mountain" og "Snikende tiger, skjult drage". "Brokeback Mountain" tok seeren med ut på svarteste amerikanske landsbygda, mens i sin siste film viser Ang Lee oss den harde realiteten i et krigsherjet og okkupert Kina. "Lust, Caution" er på alle måter en gjennom-asiatisk film, men samtidig deler den noe viktig med sin cowboy-forgjenger; historien om forbudt kjærlighet.

Wong forfører Yee... eller var det omvendt?
Wong forfører Yee... eller var det omvendt?

Student og frihetskjemper

Handlingen i "Lust, Caution" utspiller seg som nevnt i et krigsherjet Kina, nærmere bestemt under den andre sino-japanske krigen som varte fra 1937 til 1945. Japan inntok Kina, og overtok by etter by i sin kamp om å samle Asia i et stort keiserdømme.

Nykommeren Wei Tang spiller den unge jenta Wong Chia Chi. Hun prøver seg som skuespillerinne i en teatertrupp på universitetet sitt. Når sommerferien nærmer seg, gir studentene seg som skuespillere, og blir istedet en liten terrorcelle for den kinesiske motstandsbevegelsen. Målet til de unge rebellene er kollaboratøren Yee, og Wong får rollen med å innynde seg på godeste Yee.

Sex og sårhet

Yee, spilt av erfarne Tony Leung ("Infernal Affairs", "Hero"), er en ekte skurk. Han har sveket hjemlandet sitt, og løper de japanske imperialistenes ærend. Han torturerer fanger, og han bedrar kona si, etterhvert med vårt unge håp Wong.

Wong bruker sin feminine list og sniker seg lenger og lenger innpå Yee. Det er også i skildringene av hvordan Wong sniker seg innpå Yee, og omvendt, at kontroversene rundt filmen har ligget. Den er blitt kraftig klippet før den ble tillatt på kinoer i blant annet Kina og Malaysia, og det er på mange måter forståelig. Sexskildringene i "Lust, Caution" er veldig grafiske, noen ganger over grensen for mykporno, og i begynnelsen også med innslag av tvang.

Wei Tang bærer hele filmen med glans.
Wei Tang bærer hele filmen med glans.

Allikevel er det nettopp gjennom sexscenene at noe av kjernen i historien formidles. Yee er superparanoid, mens Wong er ei jente som på grunn av krigen har vokst for fort opp. Når de er sammen, åpnes de for hverandre, og sårheten i deres forhold spilles ut. På den store skjermen blinker nakne, svette kropper forbi, men det som egentlig fortelles er en historie om sårhet. Yee og Wong blottlegger seg, og man kan se hvordan krigen preger begge to, på hver sin side av det politiske og historiske skillet.

Imponerende nykommer

"Lust, Caution" er filmatisk sett karakteristisk Ang Lee. Filmen preges jevnt over av lange kamerakjøringer, dvelende bilder og skuespillere som får rom til å utfolde seg. Tony Leung leverer veldig bra, men særlig nykommeren Wei Tang i rollen som Wong Chia Chi imponerer. Ang Lee så angivelig 10 000 forskjellige skuespillerinner før han fant den han syntes passet, og filmen er et levende bevis på at Lee hadde rett. Filmen hviler på debutant Tangs skuldre, og der hviler den trygt.

Se trailer til filmen her.

Konklusjon

"Lust, Caution" er en film om noe så utfilmet som umulig kjærlighet. Ang Lee setter filmen til et miljø som vil være fremmed for mange nordmenn, og beskriver både omgivelsene, perioden og menneskenes følelseliv på en avbalansert men lidenskapelig måte. Det sterkeste er dog historien som ligger i bunn, de ofrene karakterene må gjøre i kampen for det de tror på, og også det de ikke ofrer. "Lust, Caution" er blitt en severdig, om enn noe lang, film om kjærligheten, selv om den kanskje har litt mindre kommersielt potensiale enn "Brokeback Mountain".

Lust, Caution   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen