Lurt av 100-kroners SMS

Lurt av 100-kroners SMS

Femtenåringen Martina Adamsson mottok en SMS fra en svensk innholdsleverandør – Zed – for to uker siden, og oppdaget at kontantkortet hennes hadde blitt tappet for hundre kroner. Til tross for at hun ikke hadde bestilt noen ringetone fra Zed, åpnet hun nemlig SMS-en som ringetonepusheren hadde sendt til henne.
 
- Når jeg senere så på saldoen, så jeg at de hadde trukket 100 kroner, sier den 15-år gamle jenta til Idg.se.
 
Svindel
Fordi hun åpnet SMS-en, tolket Zed det som om hun ”godkjente transaksjonen”, hvorpå hun også ble medlem av ringetoneklubben som koster 50 kroner per uke. Adamsson sier videre at hun har vært i kontakt med Zed, men de svarer bare at de ”ikke sender ut SMS til mindreårige”. Hun har imidlertid fått betalingskrav fra Zed, som hun selvsagt nekter å betale.
 
Det er, som i Norge, ulovlig for svenske ringetonepushere å sende ut SMS til mobilbrukere som ikke har forhåndsgodkjent dette, og i tillegg må det være synlig i teksten hvordan man avbryter tjenesten. Det er også ulovlig å sende ut reklame til mindreårige per SMS. Zed har tilsynelatende brutt alle disse punktene i denne saken. Femtenåringens familie vil – om nødvendig – ta kontakt med Forbrukerrådets svenske motpart for å få løst problemet. Hele åtte av ti ringetonepushere bryter markedsføringsloven, viser tall fra europeiske forbrukermyndigheter.
 
- Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre nå, men jeg vil ha tilbake pengene mine. Jeg fikk ikke engang en ringetone, avslutter Adamsson.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen