SNIKTITT: Lumigon T2 Dansk mobil vil være fjernkontroll til TV-en din

Sniktitt Lumigon T2

(Bilde: Espen Irwing Swang, Mobilen.no)

Dansk mobil vil være fjernkontroll til TV-en din

Vi har prøvekjørt designmobilen Lumigon T2.

Spesifikasjoner

Formfaktor: Trykkskjerm
Størrelse:9,9 x 58 x 116 mm
Vekt: Ikke oppgitt
Skjerm: 3,8 tommer, 480 x 800 piksler, kapasitiv
Operativsystem: Android 4.0 Ice Cream Sandwich
Mobilnettverk: UMTS 900/1900/2100, Quad Band GSM
Kamera: 8 Megapiksler, autofokus, LED-lys, 720P video, frontkamera.
Maskinvare: Qualcomm Snapdragon singelkjerne @ 1,4 GHz
Internminne: Ikke oppgitt
Minnekort: Micro-SD
Teknologi: Bluetooth m. A2DP, Wi-Fi, DLNA, A-GPS, Universal fjernkontroll, FM-radio, Ir-port, Gyroskop
Batteri: 1350 mAh
Pris og tilgjengelighet: 500 Euro før avgifter, Q2

Mobilen.no/Barcelona: Bare en håndfull journalister møtte frem da den danske mobilprodusenten Lumigon presenterte sin nye mobiltelefon, T2, på Mobile World Congress i Barcelona. Den nye designmobilen fra Danmark skiller seg imidlertid ut fra mange andre mobiler på markedet, blant annet ved at den kan brukes som universalfjernkontroll til hjemmekinoen.

Les også: Dansk mobilprodusent utfordrer de store

Bommet med Freescale

Sist Lumigon feiret at de hadde en mobiltelefon klar, var høsten 2010. Den het T1, og kom aldri i salg. Årsaken skal ha vært et uheldig valg av prosessor.

- Jeg gir aldri opp, sier Lars Gravesen, direktør i Lumigon.
- Jeg gir aldri opp, sier Lars Gravesen, direktør i Lumigon.

- Vi satset på Freescale, og det var et feilgrep. Freescale var ikke tilpasset mobiltelefoner, og brukte for mye strøm. Vi er kanskje verdens minste mobilselskap og fikk ikke den støtten vi trengte. Nå har vi droppet Freescale til fordel for Qualcomm, sier Lars Gravesen, gründer og toppsjef i Lumigon.

Å droppe Freescale var Gravesens egen beslutning.

- Freescale var et feilgrep vi tapte mye penger på, sier Otto Kalvø. Han er en av de to norske investorene som er tungt inne på eiersiden i selskapet. Men han har ikke gitt opp troen på at investeringene en dag skal vise seg lønnsomme.

- Lykkes vi kan fortjenesten bli enorm, sier Kalvø.

Enkel lifestyle

Lumigon T2 har en 3,8 tommer skjerm. Skjermen på iPhone 4S (til venstre) måler 3,5 tommer.
Lumigon T2 har en 3,8 tommer skjerm. Skjermen på iPhone 4S (til venstre) måler 3,5 tommer.

Om T2 er produktet som kan få det til å løsne er en helt annen sak. Gravesen innrømmer da også gjerne at telefonene ikke er noen vinner på spesifikasjoner. - Apple kan bruke en milliard på å utvikle iPhone. Dit kommer aldri vi, sier Gravesen. I stedet satser Lumigon på at deres mobiltelefon skal bli et lifestyle-produkt.

Det finnes unektelig noe tiltalende ved Lumia T2. Designen er annerledes, og med Android 4.0 Ice Cream Sandwich, så gjør telefonen også det den er ment å gjøre. Men å lansere en toppmodell med enkjerneprosessor er modig gjort. Det hjelper selvsagt at den kjører på 1,4 GHz, og når vi fikk prøve den selv, så opplevde den slett ikke som noen sinke.

Les om konkurrentenes mobiler med firekjerners-prosessorer: Nå får du PC-kraft i mobilen

Kan stå på siderammen

Lumigon T2 er laget for å skille seg fra andre mobiltelefoner. Telefonen er produsert i rustfitt stål, med front av glass. Glasset er for øvrig Gorillaglass, som er svært motstandsdyktig mot riper. Sidene er helt flate, så telefonen kan plasseres stående på et bord. Det er kjekt om du skal bruke den som en vekkerklokke eller til å se film på. Men en liten dult i bordet er alt som skal til for at telefonen skal velte.

En sharp skjerm

Skjermen er levert av Sharp. Den er 3,8 tommer diagonalt, og skal være svært lyssterk. På siden finnes volumtaster og kameratast. Toppen er buet så telefonen skal være behagelig å holde mot øret.

Over skjermen finnes en tast du selv kan programmere. Denne virker selv om skjermen er slukket. Et kort eller langt trykk på denne vil for eksempel kunne tenne telefonens fotolys, skru av lyden eller åpne garasjeporten.

Under skjermen er det også en tast. Denne tar deg direkte til startskjermen, eller du kan trykke og holde på tasten for å få opp en liste over alle aktive programmer.

Artikkelen fortsetter under bildet

Lumigon T2 er også universal fjernkontroll.
Lumigon T2 er også universal fjernkontroll.

Fjernkontroll

En spesiell funksjon på T2 er at du kan bruke den som universal fjernkontroll for apparater som bruker Ir eller WiFi-kontroll. Alle Ir-enheter kan læres, mens WiFi-styring bare vil virke på enkelte enheter.

Lumigon vil også levere en del ekstrautstyr. TV-dokken og tastaturet med innebygget Bluetooth Handsfree er strøket av listen over tilbehør som skal komme.

– Vi kommer til å erstate dette med en smart enhet du kan sette i TV-en for å få en trådløs HDMI-tilkobling, sier Gravesen.

Lumigon ligger godt i hånden og virker både solid og eksklusiv. Menyene er som på en standard Google-mobil, uten ekstra fiksfakserier. I menyene finner vi funksjonene for fjernkontroll. Når du holder på en virtuell tast på skjermen, blir telefonen til et navigeringsverktøy du kan bruke for å gjøre valg i menyen på TV-en. Løft og senk telefonen, eller vri på den for å gjøre ulike valg.

Lumigon har samarbeidet med Bang & Olufsen om lyden i telefonen. I praksis betyr det at Lumigon har valgt å bruke en ICE-chip fra Bang & Olufsen. Telefonen har også NFC-brikke, plass for minnekort og kamera som tar bilder med 8 megapiksler oppløsning. Video kan filmes i opp til 720p.

Den norske investoren Otto Kalvø har fremdeles tro på Lumigon.
Den norske investoren Otto Kalvø har fremdeles tro på Lumigon.

Men telefonen er en anelse dyrere enn vi forventet. 500 Euro er mye for en mobil med T2s spesifikasjoner.

Les også: Mobilen blir midtpunktet i stua

Planlegger flere lanseringer

– Senere i år skal det også komme en ny versjon som har tokjernet prosessor og støtter LTE, sier Gravesen.

Akkurat det er en ganske vågal påstand fra Gravesen, som to år etter etableringen av sitt mobilselskap ikke har levert en eneste mobiltelefon. Problemene har vært mange, men gründerne har ifølge Gravesen aldri vært i nærheten av å kaste inn håndkledet.

Gravesen mener det er bruk for Lumigon, også for å demme opp mot at kapitalen flommer ut av hjemmemarkedet.

– Folk burde handle lokalt istedet for globalt. Nå sendes alle pengene ut av landet. På lang sikt handler det om velferd og arbeidsplasser, sier Gravesen.

Om dette argumentet er tilstrekkelig til å få fart på salget, gjenstår å se. Gravesen har som mål å selge 1 million Lumigon-telefoner.

Det var ikke bare danskene som hadde spennende produkter å vise frem i Barcelona. Her kan du lese om norske produsenter av blant annet mobiltelefoner som tåler gass, samt løsninger for sikker betaling på mobilen.

Les også: – Jo, da. Lumigon lever fremdeles

Her finner du alle sakene fra årets Mobile World Congress

Her er flere bilder av den nye mobiltelefonen:

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen