Lullaby

Margareth Olin, en av Norges mest profilerte dokumentarfilmregissører, trår med ”Lullaby” for første gang over i fiksjonsfilmens verden. Med grep hentet fra dokumentarfilmen klarer Olin mesterlig å gjøre fiksjonen kanskje mer virkelig enn virkeligheten selv.

Alternativ tekst mangler
Både dopavhengig og prostituert søster.

På vandring

Med ”ADHD” (bokstavelig talt) tatovert i nakken følger vi Falk på hvileløse vandringer rundt i Oslos vinterfrosne gater. Falk legger seg til å sove i en falleferdig lagerbygning og sender samtidig ut en desperat tekstmelding til de fire menneskene som betyr mest i livet hans. Herfra følger vi den rotløse på hans søken etter noen å dele uroen med.

Falk har, til tross for at han er en ung mann, stifta bekjentskap med prostitusjon, dop og selvmordstanker. Det er ikke enkelt å finne mening i tilværelsen når man har en mor som er mest opptatt av å sjekke opp unge menn på brune puber og en søster som har vikla seg inn i den uheldige kombinasjonen av prostitusjon og narkotikaavhengighet. Til tross for en god dose personlige problemer prøver hovedpersonen å hjelpe sine nærmeste så godt han kan.

Kjente og ukjente skuespillere

Det kommer raskt frem at Olin også har taket på regien når det kommer til fiksjonsfilm. Vi er vitne til sjeldent godt skuespill der man helt klart får følelsen av at fiksjonen går over i virkelighet og at det man ser ikke lenger er skuespill. Noen av scenene mellom karakteren til Kjersti Holmen og Falk er mer enn verdt inngangspengene. Jørgen Enger som spiller Falk er ingen utdannet skuespiller, men han har et talent som gjør at han senker skuldrene og er seg selv foran kamera. Man trenger ikke ha noe trent øye for å se at kjemien mellom Holmen og Enger er genuin. Med dette er det kanskje på tide å gi Holmen noe annet å tygge på en kjipe biroller i norske filmer vi gjerne glemmer?

Se større versjon og flere bilder
"Lullaby" føles på mange vis dokumentarisk.

Merkelig nok føles ikke Lullaby spesielt annerledes enn Olins dokumentarfilmer. Hun lykkes i å fortelle noe ekte og sant ved hjelp av fiksjonens språk. Det er godt å se en film som ikke på noen måte prøver å beskytte tilskueren med ironiens virkelighetsskjold. Dette kunne lett ha blitt både sentimentalt og klamt, men heldigvis er Olin en dyktig nok regissør til at dèt aldri skjer.

Bysymfoni

Tittelen ”Lullaby” er tatt fra Maria Menas låt med samme navn. Låta fungerer som en beroligende godnattsang gjennom filmens løp. Heldigvis blir vi aldri søvnige. Det er også musikk av Thomas Dybdahl, Røyksopp og Mira Craig inkludert i filmen. Av og til kan musikken, som er kjent for de fleste, bli litt for fremtredende og det er en fare for at man trekkes ut av filmen. Heldigvis trekker fotograf Askil Edvardsens stemningsfulle Oslo-bilder oss igjen inn i filmen, og bysymfonien kommer til syne.

Konklusjon

”Lullaby” er først og fremst en skildring av mennesker som lever på kanten av samfunnet. Olin klarer overgangen til fiksjon godt og bevarer blikket for det utilslørte og ekte. Lullaby er en bysymfoni komponert av lyder og bilder av prostitusjon, desperasjon og èn manns uro. Musikken klinger allikevel godt.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen