Skal det være en Rolex? Den er bare et klikk unna for deg med smartklokke, men nå setter piratjegerene til verks.
Skal det være en Rolex? Den er bare et klikk unna for deg med smartklokke, men nå setter piratjegerene til verks. (Bilde: Motorola, Montasje Tek.no)

Luksusmerker skal knuse piratdesignede smartklokker

Ser rødt av de digitale etterligningene som du kan lage selv helt gratis.

I løpet av det siste året har klokkebransjen, en bransje som har fått holde på omtrent uforstyrret i alle år, fått konkurranse fra selveste IT-bransjen. Det ser imidlertid ut som om den kommende kundekampen ikke bare vil dreie seg om analog mot digital eller høyteknologi mot finteknikk, men også lovlig mot ulovlig. 

Aksjonerer mot piratdesign

Ulovlig mener i det minste flere av verdens mest anerkjente urprodusenter det er når deres analoge urskiver nå har blitt blir kopiert og matet inn på skjermen til digitale nykommere fra produsenter som Motorola, LG og Samsung.

På flere smartklokker, som Motorolas Moto 360, kan du nemlig lage dine egne urskivedesign eller laste ned design som andre har laget for deg. Her starter den analoge klokkebransejen å se rødt, da det den siste tiden har begynt å sirkulere såkalte piratdesign, som etterligner materialer, logoer og utførelse i digital form. 

Har ikke klokketro på ærlighet

Om det å kopiere merkeklokkenes urskivedesign er lovlig eller ikke er ett spørsmål. Et annet og kanskje minst like relevant er hvor utbredt det vil bli å gå med en digital Rolex, Omega eller Certina-etterligning på armen. 

Med smartklokkene på full marsj inn i butikkene virker det dog ikke som de tradisjonelle håndtverkerne har klokke(r)tro på at ingen vil gå med etterligninger. De vil derfor gjøre hva de kan for å eliminere de digitale klonene fra markedet.

Ifølge TorrentFreak, har de derfor startet å sende ut krav til enkeltpersoner så vel som nettsider som tilbyr kopiskiver til nedlasting. Mottakerne har 24 timer på seg til å fjerne kopiene og trues ellers med søksmål for overtredelse av merkevarelovene.

Vil rydde opp

TorrentFreak har vært i kontakt med eieren av en av sidene som har mottatt advarsler fra en samlet bransje. Han har full forståelse for at selskapene ønsker å beskytte merkevaren sin og har derfor tatt ned samtlige design som er blitt rapportet – noe han også vil fortsett med, forteller han.

Om flere følger samme eksempel kan det ta tid før en rettskraftig dom kan fortelle om det virkelig er lovstridig å lage eller tilby digitale etterligninger av analoge design.

De fleste store IT-selskapene satser for fullt på smartklokker:
Også Apple, som er klare med sin til våren »

(Kilde: TorrentFreak)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen